Arhiv novic

Arhiv novic

Evropa v letu 2019 postavila za 23 GW novih solarnih zmogljivosti

Po besedah IHS Markita so različni ugodni pogoji v letu 2019 ponovno oživili evropski solarni trg. Med temi pogoji IHS Markit omenja nižje cene modulov, ki so pripomogli k stroškovni konkurenčnosti solarne tehnologije, ponovno rast velikih fotovoltaičnih projektov - predvsem zaradi razpisov in pogodb o nakupu električne energije, stalno rast distribuirane fotovoltaike v celotni regiji, ki je rezultat skrbno načrtovanih politik, ter večanje števila velikih solarnih trgov v regiji, zlasti v vzhodni Evropi.

»Medtem ko se za Evropo napoveduje, da bo postavitev novih solarnih zmogljivosti v naslednjih petih letih rasla, vseeno obstajajo določene prepreke. Še vedno na primer obstajajo težave s priklopom novih zmogljivosti na omrežja ter z izdajo dovoljenj za izgradnjo večjih sončnih elektrarn na nekaterih lokalnih območjih na ključnih trgih. A - gledano splošno - se evropski solarni trg približuje novi stopnjo zrelosti in rasti, ki bosta presegla obdobje bogatih subvencij. Solarni trg bodo vse pogosteje deloval pod tržnimi fundamenti, kot je povečano zanimanje korporacij, energetskih družb in odjemalcev, ki sončno energijo obravnavajo kot stroškovno konkurenčen vir energije,« piše IHS Markit.

 

Kitajski lani ni uspelo doseči enake rasti inštalacije novih solarnih zmogljivosti kot leta 2018. Zato so ponudniki modulov in razsmernikov hitro razširili prodajo na mednarodno raven ter znižali cene, da bi tako izpolnili svoje načrte glede naročil. Predvideva se, da so lani evropske inštalacije presegle 18 odstotkov vseh postavljenih zmogljivosti po svetu, kar je 6 odstotnih točk več kot v letu 2018. Pričakuje se tudi, da bo več kitajskih proizvajalcev modulov v naslednjih nekaj letih okrepilo svoje proizvodne zmogljivosti, da bodo tako ohranjali strategijo dobičkonosnost in stroškovne konkurenčnosti. »Posledično se pričakuje, da bodo cene fotovoltaičnih sistemov v letu 2020 padle, to pa predvsem zaradi znižanja cen fotovoltaičnih modulov, če bo prišlo do presežne proizvodnje modulov, kar bo pomagalo Evropi spodbuditi namestitev stroškovno bolj konkurenčnih solarnih naprav,« še sporoča IHS Markit.

Medtem ko so do zdaj rast fotovoltaičnega trga v Evropi poganjale Nemčija, Španija, Italija, Francija in Nizozemska, naj bi v prihodnje cveteli in rast spodbujali trgi, kot so Ukrajina, Poljska, Madžarska, Turčija in Portugalska. Po pričakovanjih bo povpraševanje precej koncentrirano na štirih največjih fotovoltaičnih trgih, in sicer v Nemčiji, Španiji, Ukrajini in na Nizozemskem. Nove solarne zmogljivosti na teh štirih trgih so leta 2019 znašale 13 GW, kar predstavlja skoraj 60 odstotkov vsega evropskega povpraševanja v letu 2019.

»Medtem, ko bodo postavitve velikih enot na nekaterih od teh cvetočih trgov močno rasle, še vedno ostajajo odprta vprašanja, povezana s postavitvijo velikih sončnih elektrarn. Na nekaterih trgih, kot je na primer v Španiji, lahko težave s priklopom na omrežje upočasnijo gradnjo novih solarnih zmogljivosti. Hkrati se lahko razmere na trgih spremenijo, kar lahko tudi upočasni rast,« sporočajo iz podjetja IHS Markit. Dodajajo, da so inštalacije fotovoltaičnih elektrarn v Evropi zdaj dosegle novo raven kritične mase, saj naj bi imelo konec leta 2019 več kot 19 evropskih trgov nameščenih preko 1 GW solarnih zmogljivosti, medtem ko so pred desetletjem takšen obseg dosegale le Nemčija, Italija in Španija.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice