Arhiv novic

Arhiv novic

En.odmev 021: Kako se (slovenska) energetika pripravlja na ogljično nevtralno prihodnost?

Na to vprašanje bo Energetika.NET skupaj z vodilnimi predstavniki slovenske energetike - in vabljenimi predstavniki tuje energetike - iskala odgovore na spletnem dogodku En.odmev 021, ki bo potekal v četrtek, 4. marca 2021 med 11. in 13. uro.

Preverili bomo, kateri so konkretni izzivi, ki ležijo pred slovensko energetiko na poti v ogljično nevtralno prihodnost, kje bodo potrebne drastične spremembe v mišljenju ter načinu delovanja in koliko časa sploh imamo za to.

Pogledali bomo, katere inovativne projekte ima Slovenija že na svojem 'energetskem pladnju' in kako nam bodo dosedanji rezultati pomagali pri prehodu v brezogljično družbo, pa tudi kaj čaka nekdanje premogovne regije in kje imajo v novem energetskem sistemu prostor za velike proizvodne enote.

Zanimalo nas bo tudi, kako pomemben vpliv ima na spremembe v energetski krajini sam trg in seveda tudi končni odjemalci ter kako se bodo v 'novem energetskem svetu' transformirale obstoječe energetske družbe.

O vsem tem bomo razpravljali z državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) Blažem Košorokom, direktorico Agencije za energijo mag. Duško Godina, generalnim direktorjem GEN energije Martinom Novšakom, predsednikom Energetske zbornice Slovenije (EZS) in direktorjem družbe Plinovodi Marjanom Eberlincem, generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) dr. Viktorjem Vračarjem, predsednikom uprave Elektra Ljubljana mag. Andrejem Ribičem, članom uprave družbe Petrol mag. Jožetom Bajukom in tehničnim direktorjem družbe SODO Vladimirjem Maukom.

Pred tem bomo prisluhnili predavanjem na temo prehoda v ogljično nevtralno prihodnost podpredsednika področja za komercialo pri italijanskem plinskem holdingu Snam in bodočega predsednika mednarodnega plinskega združenja IGU Andree Stegherja ter energetske analitičarke pri svetovalni hiši Delta-EE Marie Stamouli. Italijanska plinska skupina Snam se je sicer konec lanskega leta zavezala, da bo do leta 2040 dosegla ogljično nevtralnost. Takrat so iz skupine sporočili, da nameravajo do leta 2024 investirati približno 7,4 milijarde evrov, od tega polovico za pripravo infrastrukture na sprejem vodika (VEČ).

Sklepno predavanje o ogljično nevtralni prihodnosti pa bo imela direktorica Siemensa Slovenija ter predsednica uprave Siemensa Hrvaška in predsednica Združenja Manager Medeja Lončar.

V uvod dogodka pa nas bo popeljala mag. Violeta Bulc, svetovalka na področju razvojnih strategij za podjetja, lokalne skupnosti in regionalne razvojne agencije, ustanoviteljica Vibacoma in kuratorka Ekocivilizacije ter nekdanja evropska komisarka za promet, ki bo dogodek tudi zaključila. Slednja je sicer na nedavnem dogodku Centra energetsko učinkovitih rešitev (CER) poudarila, da je zelena prenova oz. transformacija »orodje in ne glavni cilj - in tega se moramo zavedati, tako kot se moramo zavedati dejstva, da gre za dolgoročno strategijo. Cilj pa je v prvi vrsti preživetje človeške rase in v drugi vrsti je politični cilj, da Evropa ostane vodilna sila z globalno konkurenčnim gospodarstvom. Le ko bomo imeli strateški okvir, na recimo dveh straneh, nam bo vsem jasno, kaj so torej naši cilji in - predvsem - zakaj jim moramo slediti« (VEČ).

Za partnerje in naročnike Energetike.NET je udeležba na dogodku BREZPLAČNA. Vabljeni k prijavi: TUKAJ. Če niste partner ali naročnik Energetike.NET, pa se z izkazanim interesom oglasite na urednica@energetika.net.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice