Arhiv novic

Arhiv novic

Do leta 2024 po svetu vsako leto za 15 GW novih baterijskih hranilnikov električne energije

Globalni trg shranjevanja električne energije se je lani povečal za štirikrat in končal pri 4 GW novih hranilnikov, do leta 2024 pa bo letni obseg novih zmogljivosti poskočil na 15 GW, in to kljub počasnejšemu padanju cene sistemov za shranjevanje, po poročanju Inštituta za energetsko ekonomiko in finančne analize (IEEFA) kažejo napovedi svetovalne družbe Wood Mackenzie.

Industrija sistemov za shranjevanje električne energije je ob začetku novega desetletja sredi pospešene preobrazbe iz nišnega trga v trg, ki je v središču globalne energetske tranzicije. Večina sistemskih hranilnikov, zgrajenih v zadnjem desetletju, je bila omejena na rabo za krajša obdobja, kot so denimo sistemske storitve za omrežje. Stroški sistemov za shranjevanje energije so sredi preteklega desetletja redno upadali za več kot deset odstotkov, v zadnjih letih pa se je zmanjševanje nekoliko umirilo. Cene hranilnikov so se lani znižale za približno 6 odstotkov, kar je bolj ali manj raven, ki jo panoga lahko pričakuje v bližnji prihodnosti.


Na trgu se je medtem zvrstila cela vrsta napovedi velikih projektov, pri čemer prednjačijo predvsem ZDA, kjer razvijalci projektov čedalje pogosteje združujejo velike sončne elektrarne z baterijami. NextEra Energy, vodilni razvijalec projektov na področju obnovljivih virov v Severni Ameriki, namešča obsežne zmogljivosti za shranjevanje energije tako prek svojega reguliranega komunalnega podjetja na Floridi kot prek neodvisne podružnice za proizvodnjo električne energije. Googlov megaprojekt za proizvodnjo in shranjevanje električne energije iz sonca, za katerega je družba prejšnji teden podpisala dogovor z NV Energy, pa bi lahko utrl pot tudi drugim podjetjem, ki želijo zadostiti svojim energijskim potrebam v realnem času z obnovljivimi viri. Kmalu za Googlom je Daimler naznanil dogovor z norveškim elektroenergetskim podjetjem Statkraft, s pomočjo katerega bo svoje povpraševanje po električni energiji v Nemčiji 24 ur na dan, 7 dni v tednu pokrival z obnovljivimi viri.

»Če to med podnebno naprednimi korporacijami postane trend, bi lahko imelo izjemne pozitivne posledice [za shranjevanje],« je o Googlovem dogovoru povedal vodja oddelka za shranjevanje energije pri Wood Mackenzie, Daniel Finn-Foley. Razvijalci projektov se sicer po njegovih besedah še vedno soočajo z izzivom, kako dobiti plačilo za ves nabor storitev, ki jih hranilnik lahko ponudi omrežju.


Je pa Finn-Foley izpostavil še nekaj drugih trendov, ki bodo v prihodnjem desetletju sooblikovali industrijo sistemov za shranjevanje energije, vključno z odpornostjo pri odjemalcu oz. »za števcem«. »Sistemski hranilniki bodo sicer predstavljali večino nameščenih zmogljivosti, vendar pa bo strah pred mrki in drugimi s podnebnem povezanimi dogodki povečeval tudi povpraševanje po baterijskih sistemih za dom in poslovne prostore,« so zapisali v IEEFA.

Trend se kaže tudi v naraščajočem interesu naftnih in plinskih družb. Shell je pred letom dni prevzel nemško podjetje Sonnen, ki je specializirano za shranjevanje energije, in tudi sicer se bo povezovanje konvencionalnih energetskih velikanov in podjetij, ki se ukvarjajo s shranjevanjem, najverjetneje še nadaljevalo. Francoska naftna družba Total pa je prejšnji mesec napovedala sodelovanje z avtomobilskim proizvajalcem Opel v projektu proizvodnje baterij za električna vozila, še poroča EEFA.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice