Arhiv novic

Arhiv novic

BNEF: Cene baterij lani padle za 13 %

Cene litij-ionskih baterij, ki so bile leta 2010 nad 1100 ameriških dolarjev/kWh, so lani padle za 89 odstotkov na 137 ameriških dolarjev/kWh. V primerjavi z letom 2019 so se cene litij-ionskih baterij v letu 2020 znižale za 13 odstotkov, kaže raziskava družbe BloombergNEF (BNEF). Slednja sicer ocenjuje, da bodo do leta 2023 povprečne cene litij-ionskih baterij znašale blizu 100 ameriških dolarjev/kWh.

Znižanje cen v letu 2020 je posledica povečanja naročil, rasti prodaje električnih vozil in novih modelov vozil. V BNEF ob tem dodajajo, da bodo nove kemije katod in padajoči proizvodni stroški še dodatno znižali cene baterij na kratek rok.

BNEF-ova lanska raziskava cen baterij, ki upošteva potniška električna vozila, električne avtobuse, komercialna električna vozila in stacionarne hranilnike, napoveduje, da bodo do leta 2023 povprečne cene baterijskih paketov znašale 101 ameriški dolar/kWh.

»Približno na tej cenovni točki bi morali imeti na nekaterih trgih proizvajalci avtomobilov možnost množične proizvodnje in prodaje električnih vozil po enaki ceni (in z enako maržo) kot v primeru primerljivih avtomobilov z notranjim zgorevanjem. To predvideva, da subvencije niso na voljo, vendar se dejanske strategije določanja cen razlikujejo glede na proizvajalca avtomobilov in geografsko območje,« dodajajo v BNEF.

James Frith, vodja raziskav na področju shranjevanja energije pri BNEF in vodilni avtor zgornjega poročila, je ob tem poudaril, da analiza BNEF kaže, »da celo, če bi se cene surovin vrnile na najvišje vrednosti, zabeležene leta 2018, bi to dosego cen baterij v višini 100 ameriških dolarjev/kWh upočasnilo le za dve leti, ne bi pa popolnoma iztirilo panoge. Industrija postaja vse bolj odporna na spreminjanje cen surovin, vodilni proizvajalci baterij se premikajo po vrednostni verigi in vlagajo v proizvodnjo katod ali celo v rudnike.«
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice