Natečaj Inovacije trajnostne energetike

Natečaj Inovacije trajnostne energetike

Posameznik in podjetja v fazi razvoja inovacije, ki zagotavlja nadpovprečne izkoristke pri proizvodnji električne energije ali pri učinkoviti rabi energije so se potegovali za laskavi naziv najboljše inovacije trajnostne energetike v letu 2019. 

Zmagovalni projekt je 'Elektrika iz domačega gozda – soproizvodnja toplote in elektrike iz lesne biomase' inovatorja Marjana Kejžarja iz podjetja RIKEMA. V Sloveniji je preko 60 odstotkov gozdov, potencial lesne biomase je velik. Rikemina inovativna naprava proizvaja tako toploto kot elektriko, ima 85 odstoten izkoristek, ostalo energijo pa lahko porabi za sušenje lesa. Plini, ki izhajajo iz naprave so zelo čisti, brez katranov. Po oceni strokovne komisije, ki so jo sestavljali direktor Borzena, dr. Karlo Peršolja ter eminenci slovenske energetike prof. dr. Peter Novak in mag. Vekoslav Korošec, je naprava inovacija, ki je že v kratkem lahko pripravljena na masovno proizvodnjo.

Podeljene so bile denarne nagrade v višini 16.500 EUR - poleg zmagovalne, RIKEME, ki je prejela 10.000 EUR, so nagrade prejeli še trije inovativni projekti. Drugo mesto je zasedel Kemijski inštitut z inovacijo 'Inovativen nanotehnološki proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice', tretje mesto je zasedla Romanca Rečnik in 'Ekološki - zero waste briketi z orehovo luščino', četrto mesto pa je pripadlo dijaku Timoteju Černetu za projekt 'Centrifugalna turbina'.

Preberite več.

 


Foto: Brane Janjić

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice