Novice

Novice

ZSFV: Po lanskem rekordu bo Slovenija letos presegla 1 GW fotovoltaičnih zmogljivosti

V Sloveniji je bilo lani priključenih 12.564 sončnih elektrarn s skupno močjo 254,5 MW, so sporočili iz Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV). Skupna nameščena moč fotovoltaike je tako z novimi zmogljivostmi konec lanskega leta dosegla 696 MW, letos pa naj bi po njihovih ocenah presegli mejo 1 GW.

Po navedbah ZSFV tako tudi uradni podatki za leto 2022 potrjujejo, »da smo podrli (dosedanje) rekorde tako po številu kot po moči« instaliranih sončnih elektrarn.

Dodajajo še, da je bilo sicer izdanih soglasij za priklop 26.167 za skupno moč 746,2 MW. »V letu 2023 bomo torej krepko presegli mejo 1GW skupne instalirane moči SE,« ocenjujejo.

V združenju so sicer konec lanskega leta povedali, da se lani nameščene nove zmogljivosti sončnih elektrarn v veliki večini nanašajo na gospodinjstva. A nova vlada napoveduje tudi pospešitev postavitve večjih projektov sončnih elektrarn. V luči tega je tako ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju s sistemskima operaterjema prenosnega in distribucijskega sistema, družbama Eles in SODO, lani pripravilo načrt povečanja zmogljivosti proizvodnje električne energije iz sončne energije za 1 GW do leta 2025, pri čemer sta operaterja med analizo možnih lokacij, ki so primerne za hitrejšo postavitev večjih sončnih elektrarn, tehnični potencial ocenila na skupno preko 1,8 GW. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
30. januar 2023
204

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice