Novice

Novice

Zagonski testi pilotne geotermične elektrarne v Lendavi prestavljeni v zimske mesece

Zaradi podaljšanja sanacije neproduktivne vrtine Pg-8 za potrebe izkoriščanja geotermičnega energetskega potenciala v kraju Čentiba v Lendavi se načrtovani zagonski testi prestavljajo v zimske mesece, so sporočili iz družbe Dravske elektrarne Maribor (DEM), ki deluje v skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Po prvotnih načrtih so zagonske teste pilotne geotermične elektrarne načrtovali zgodaj jeseni, vendar se je sanacija vrtine podaljšala, saj so na globini 1.600 metrov naleteli na težave z odstranjevanjem ločilnega dela (t. i. packerja), so danes sporočili iz DEM.

Dodatno podaljšanje je po njihovih navedbah tudi posledica odstranjevanja vode iz vrtine – v postopku čiščenja in preizkusa tesnosti vrtine so vrtino napolnili z vodo –, »saj mora biti le ta suha, da se lahko vanjo doda delovni fluid, potreben za obratovanje«.

»Trenutno se v vrtini nahaja še približno deset kubičnih metrov vode, ki se odstranjuje s postopkom izparevanja. Postopek je dolgotrajen, za okolje pa povsem neškodljiv. Zaradi podaljšanega časa, ki ga zahteva omenjeni postopek, se načrtovani zagonski testi prestavljajo v zimske mesece, o čemer bomo medije in javnosti obvestili,« še dodajajo v DEM. 

Družba DEM je konec preteklega leta skupaj s partnerji pričela s podzemnimi deli sanacije neproduktivne vrtine Pg-8, globine približno tri tisoč metrov, za potrebe izkoriščanja geotermičnega energetskega potenciala za prvo slovensko geotermično elektrarno v kraju Čentiba v Lendavi. Aprila so pričeli z nadzemnimi deli, ki so zajemala gradbena dela ter dela na elektro in strojni inštalaciji.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
8. november 2023
647

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice