Novice

Novice

Vodikova strategija v začetni fazi izdelave; minister o enem dokumentu z vsemi tehnologijami

Priprava strokovnih podlag za izdelavo predloga vodikove strategije Republike Slovenije je v teku. Izvaja se začetna faza izdelave, so v imenu konzorcija družb, ki pripravlja omenjeni dokument, sporočili iz Plinovodov. Minister za okolje, podnebje in energijo (MOPE) Bojan Kumer pa je na nedavnem forumu Slovensko-japonskega poslovnega sveta v Ljubljani z nazivom Družba 5.0 – prihodnost z vodikom izpostavil pomembnost dobre osrednje nacionalne strategije, ki vključuje vse tehnologije. 

Slovenija je ena od zadnjih držav članic, ki še nima samostojne vodikove strategije, po zadnjih aprilskih informacijah naj bi bila sicer ta pripravljena do poletja. O napredku pri pripravi nacionalne vodikove strategije bo konzorcij družb »pravočasno podal vse potrebne informacije«, pa so povedali v Plinovodih.

Slovenija je zavezana k promociji vodikovih tehnologij, pri čemer moramo za proizvodnjo vodika izkoristiti vse obnovljive in nizkoogljične vire, je poudaril Kumer v svojem nagovoru na forumu.

Na drugi strani potrebujemo za proizvodnjo obnovljivega vodika več obnovljivih virov, »kar pa je v Sloveniji precejšen izziv«, je poudaril Kumer. 

Toda v dveh do treh letih naj bi bilo pripravljeno regulatorno okolje, ki bo bolj prijazno tako do umeščanja obnovljivih virov energije (OVE) kot novih inovativnih in razvojnih projektov, zato da bo Slovenija morda do konca tega desetletja lahko izkoristila potencial, ki ga ima na področju obnovljivih virov, je povedal minister. Medtem ko je vodik vektor, ki ga po njegovih besedah potrebujemo, da lahko izkoristimo viške elektrike iz razpršenih obnovljivih virov in okrepimo čezsektorsko sodelovanje. 

V zvezi z vodikovo strategijo je minister Kumer povedal, da je za Slovenijo ključno, da »imamo dobro osrednjo nacionalno strategijo, tj. nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN)«, ki vključuje vse tehnologije.

Dodal je še, da je v obstoječem NEPN-u premalo zapisanega glede vodika. V posodobljeni dokument bodo zato »zagotovo vpeljali precej bolj obsežno obravnavo vodika in ciljev«. Je pa po ministrovih besedah bolje imeti »v eni obsežni strategiji zajete vse tehnologije, kot da imamo množico parcialnih rešitev«, je komentiral pripravo vodikove strategije.

V obstoječem NEPN-u je sicer zastavljen indikativni cilj, da bi bil do leta 2030 delež metana ali vodika obnovljivega izvora v nacionalnem prenosnem in distribucijskem omrežju 10-odstoten. 

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
31. maj 2023
895

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice