Novice

Novice

V javni obravnavi novela uredbe OVE v prometu

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je v javno obravnavo posredovalo predlog uredbe o obnovljivih virih energije v prometu.

Uredba določa obveznost distributerjev goriv glede dajanja biogoriv in drugih obnovljivih virov energije (OVE) za promet na trg.

»Kot določeno v četrtem odstavku 2. člena zadevne uredbe, so zavezanci v primeru nedoseganja predpisanega energijskega deleža obnovljivih virov energije v posameznem koledarskem letu le-tega lahko dosegali v enem izmed predhodnih ali naslednjih treh let oziroma s prenosom presežka energijskega deleža v obdobje, kjer delež ni bil dosežen,« so pojasnili na MOPE.

Predlog nove uredbe za javno obravnavo ukinja izjemo, s katero se omogoča odstopanje od predpisanih energijskih deležev obnovljivih virov energije v posameznem letu. Razlog ukinitve pa je zaključitev izjemnih okoliščin, ki so nastale na trgu pogonskih goriv v letu 2022 zaradi ukrajinsko-ruske vojne.

S koncem izjemnih okoliščin se je tako zaključila nujnost večje fleksibilnosti pri namešavanju biogoriv, saj se je raven cen biogoriv stabilizirala.

Predlog uredbe vsebuje tudi določbo za prehodno obdobje, ki omogoča prenos presežkov ali primanjkljajev, ki so jih zavezanci dosegli in prenesli v preteklih dveh letih ter zamejuje prenose primanjkljajev in presežkov do leta 2026.

Uredba začne veljati 1. januarja 2025, javna obravnavna pa bo odprta do 4. julija.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
7. junij 2024
329

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice