Novice

Novice

Ustanovljeno Stičišče za trajnostno prenovo in gradnjo stavb

 

V Hiši Evropske Unije je bilo v ponedeljek, 28. novembra 2022, ustanovljeno Stičišče za trajnostno prenovo in gradnjo stavb. Stičišče, novo ustanovljena organizacija, povezuje raznovrstne akterje, ki želijo doseči čim širše uveljavljanje trajnostne prenove in gradnje stavb v Sloveniji. Želi pospešiti ključne spremembe in izboljšave pogojev na tem področju. Stičišče bo pri svojem delu trajnostne prenove in gradnje stavb povezovalo raznovrstne akterje iz različnih strok.

Na strokovnem posvetu ob ustanovitvi so udeleženci povezovali svoje poglede na pomen trajnostne prenove in gradnje stavb ter možnosti za izboljšanje pogojev na tem področju.

Namen Stičišča je je obravnavanje vseh vidikov trajnostne prenove in gradnje stavb s poudarkom na zbiranju različnih izkušenj, identificiranju novih potreb in iskanju strokovno utemeljenih rešitev. Njihov cilj je prispevati k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in doseganju trajnostnih ciljev povezanih s prenovo in gradnjo stavb.

Priprave na ustanovitev Stičišča so potekale v okviru projekta LIFE IP Care4Climate. Inštitut za ekologijo, ki je izvedel analizo ovit pri prenovah stavb na podlagi 60 intervjujev je ugotovil, da je za doseganje okoljskih ciljev ključno nadgraditi komunikacijo med akterji ter pridobiti povratne informacije o izkušnjah pri izvedbi v odločevalski proces.

Za dosego svojih namenov in ciljev Stičišče izvaja nepridobitne dejavnosti. Ustanovni zbor je potrdil pravila delovanja Stičišč in program dela za leto 2023, ko bosta glavni aktivnosti organizacija problemske konference in priprava kažipota o trajnostni prenovi in gradnji. Sprejeta pravila omogočajo ustanavljanje regionalnih stičišč. Stičišče bosta vodila dr. Sabina Jordan in dr. Gašper Stegnar.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
29. november 2022
182

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice