Novice

Novice

Resalta dela na izvedbi fotovoltaičnih projektov v skupni zmogljivosti 16,56 MW

Resalta trenutno načrtuje in izvaja fotovoltaične projekte s skupno zmogljivostjo 16,56 MW, od česar 4,45 MW odpade samo na Slovenijo, so pojasnili v omenjeni energetski družbi za upravljanje energetskih storitev. 

V Sloveniji tako Resalta dela na projektih sončnih elektrarn v občini Kanal ob Soči (152,88 kW) ter podjetjih Eti Svit Kamnik (327,6 kW), Log One (1,7 MWp), Orodjarstvo Knific (380,70 kW), BTC (409,95 kW), Fraport (1.087,91 kW) ter Ludus (110 kW) in na objektih Rezidenca (149 kW) ter Feniks (136,5 kW). 

Največjega od omenjenih projektov v Sloveniji bo Resalta izvedla za podjetje Log One, za katerega bo na strehi novozgrajenega objekta na Brniku še ta mesec začela graditi 1,7 MWp sončno elektrarno. Ta bo predvidoma zaključena februarja 2023, obratovati pa bo začela marca 2023. Sončna elektrarna bo letno proizvedla 1.757 MWh električne energije in zmanjšala emisije ogljika za 861 ton na leto.

Omenimo še, da je prav tako na Brniku Resalta skupaj s podjetjem Fraport Slovenija na strehi letališke parkirne hiše s poslovnim prizidkom lani postavila 500 kW sončno elektrarno, zdaj pa tam načrtujejo še okrepitev samooskrbe.

Glede fotovoltaičnega projekta za podjetje Ludus pa v Resalti pojasnjujejo, da gre za učinkovito kombinacijo dveh rešitev, izgradnjo sončne elektrarne na strehi objekta ter postavitev toplotne črpalke zrak-voda, kar bo podjetju omogočilo, da bo približno 55 odstotkov svojega športnega objekta oskrbovalo z lastno proizvedeno obnovljivo energijo.

»S podpisom 15-letne pogodbe si je podjetje Ludus zagotovilo fiksno ceno električne enrgije za celotno pogodbeno obdobje, kar je pri današnjih nihanjih cen električne energije zelo dobrodošlo,« še dodajajo.

V drugih evropskih državah, kjer prav tako posluje Resalta, pa je družba trenutno v fazi načrtovanja oziroma izgradnje sončnih elektrarn skupne moči 12,11 MW.

Na Hrvaškem tako trenutno postavljajo elektrarno v trgovski verigi Tommy (133 kW), na Češkem pa projekte sončnih elektrarn v podjetih Mateo (525 kW), Parker (950 kW), CTP (1,4 MW) in Kermi (300 kW). V Srbiji in Romuniji pa načrtujejo in v 2023 planirajo izgradnjo 8,8 MW novih projektov sončnih elektrarn.

»V letošnjem letu na vseh tržiščih beležimo povečano povpraševanje po sončnih elektrarnah in poslovnem modelu pogodb o nakupu električne energije (PPA). To pripisujemo energetski draginji, negotovosti glede dobave energentov in vedno večji okoljski ozaveščenosti. Prvotno napoved 75-odstotne letne rasti prodaje sončnih elektrarn smo v prvi polovici leta bistveno presegli in napovedujemo rekordno leto 2022,« še dodajajo v omenjenem podjetju. 

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
21. november 2022
603

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice