Novice

Novice

Prvi projekt 8 MW agrofotovoltaike bi lahko zaživel v 2024

Projekt 8 MW agrofotovoltaike, ki bo postavljena na severovzhodu Slovenije, bi lahko izvedli v naslednjem letu, je povedal direktor energetske tržnice SunContract Jošt Štrukelj.

»Trenutno pridobivamo vsa soglasja in dovoljenja. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko kapacitete s približno 8 MW zmogljivosti postavili v naslednjem letu,« je dejal Štrukelj.

Ocenil je, da so dosedanje spremembe na področju zakonodaje za postavljanje novih obnovljivih zmogljivosti sicer dobrodošle, a so še vedno »zakomplicirane«. V SunContractu si zato prizadevajo za dodatno poenostavitev zakonodaje, saj je potencial za postavitev agrofotovoltaike v Sloveniji »ogromen«.

Hkrati je spomnil, da celotna energetska tržnica oziroma platforma SunContract deluje na »blockchain tehnologiji«. V začetku naslednjega leta tako načrtujejo zagon projekta, ki bo omogočil »tokeniziranje« sončnih elektrarn.

Na ta način si bo lahko vsak uporabnik tržnice, tudi če nima možnosti postavitve lastne sončne elektrarne, z nakupom 'tokna' zagotovil oziroma pridobil energijo, proizvedeno iz sončne elektrarne, je dodal Štrukelj.

Potem ko so v SunContractu v drugi polovici 2022 odprli bilančno skupino v Estoniji, pa tudi že potekajo postopki širitve 
na hrvaški trg. 

V zvezi s hrvaškim trgom Štrukelj dodaja, da je hrvaška zakonodaja »še nekoliko bolj zakomplicirana« kot v Sloveniji, a trenutno se pričakuje prenova energetske zakonodaje, ki bi lahko olajšala postavitev novih sončnih zmogljivosti.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
4. december 2023
591

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice