Novice

Novice

Nizkoogljična elektrika bo pokrila rast porabe do 2026

Čisti viri proizvodnje električne energije bodo v naslednjih treh letih pokrili vse dodatne svetovne potrebe po elektriki, je sporočila Mednarodna agencija za energijo (IEA).

»Obnovljivi viri energije hitro rastejo in jedrska energija je na dobri poti, da naslednje leto doseže nov rekord vseh časov, kar bo omogočilo, da bo nizkoogljična proizvodnja prehitela močno rast povpraševanja po električni energiji,« je IEA zapisala v novem poročilu.

Medtem ko se je lani zaradi padajoče porabe v razvitih gospodarstvih svetovna rast povpraševanja po električni energiji nekoliko umirila na 2,2 %, je IEA napovedala, da se bo med letoma 2024 in 2026 pospešila na povprečno 3,4 %. V Evropi naj bi se povpraševanje po električni energiji v triletnem obdobju v povprečju povečalo za 2,4 % na leto. »[To bo] podprto s postopnim okrevanjem industrijske dejavnosti, nadaljnjo elektrifikacijo sektorjev ogrevanja in transporta ter širitvijo sektorja podatkovnih centrov,« je dodala agencija.

Približno 85 % svetovnega povečanja porabe elektrike naj bi po napovedih IEA prišlo iz zunanjih razvitih gospodarstev, predvsem Kitajske, Indije in držav jugovzhodne Azije. »Vendar bi morala rekordna proizvodnja električne energije iz nizkoogljičnih virov zmanjšati vlogo fosilnih goriv pri zagotavljanju elektrike za domove in podjetja,« so zapisali v agenciji.

Nizkoogljični viri, ki vključujejo obnovljive vire energije (OVE) – kot so sončna, vetrna in hidroenergija – ter jedrsko energijo, naj bi do leta 2026 predstavljali skoraj polovico svetovne proizvodnje električne energije, medtem ko je leta 2023 njihov delež znašal nekaj manj kot 40 %.

Tehnologije OVE naj bi do začetka leta 2025 predstavljale več kot tretjino celotne proizvodnje električne energije in prehitele premog. Medtem bo po napovedih IEA do leta 2025 proizvodnja jedrske energije na svetovni ravni dosegla najvišjo vrednost vseh časov zaradi rasti proizvodnje v Franciji, ponovnega zagona večjega števila elektrarn na Japonskem ter začetka komercialnega obratovanja novih reaktorjev na številnih trgih, vključno s Kitajsko, Indijo in Evropo.

»Ko bo delež fosilnih goriv v svetovni proizvodnji padel pod 60 %, se bo to zgodilo prvič po več kot petih desetletjih, odkar IEA beleži podatke,« so dodali v agenciji.

Dave Jones iz energetskega mislišča Ember pravi, da poročilo IEA kaže na »začetek konca« dobe fosilnih goriv. »Končno se zdi, da je svet presegel vrh fosilne elektrike, ki je ključni mejnik v energetskem prehodu,« je dejal, pri čemer je opozoril, da doseganje vrha »ni dovolj«. »Delamo prave stvari, le pospešiti jih moramo,« je dodal.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
31. januar 2024
804

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice