Novice

Novice

Na zadnjem En.odmevu o trajnostni prihodnosti slovenske in evropske energetike

Evropska komisija je julija predstavila nov podnebno-energetski sveženj Pripravljeni na 55, obenem smo letos priča rekordnim cenam energije. Kako bo omenjeni sveženj vplival na energetiko tako v Sloveniji kot širše in kakšen vpliv imajo cenovni rekordi na energetski prehod, sta le dve izmed tem, ki se ju bodo dotaknili na zadnji strateški konferenci Energetike.NET En.odmev, ki bo 2. decembra potekala v spletni izvedbi.

Na dogodku bo poleg tega govora o novostih, vezanih na sveženj Pripravljeni na 55, in kje imajo pri tem pa na globalnem zemljevidu energetskih tehnologij mesto evropske tehnologije in inovacije.

Pogledali bodo, na kaj bi morali biti v evropski in domači energetiki pozorni oz. pri čem previdni ter kako se slovenske energetske družbe konkretno prilagajajo novim podnebno-okoljskim izzivom. Od kod bi denimo morale priti investicije v posodobitev energetskih sistemov in ali rekordne cene energije in ogljika spodbujajo pot v trajnostno energetiko ali ne?

Pogovarjali se bodo tudi, kako v Sloveniji res izvesti pravičen prehod iz premoga kot tudi kje imata mesto jedrska energija in plin. Je scenarij, po katerem bi lahko izgradnja novih brezoogljičnih enot Sloveniji prinesla možnost, da bi lahko popolnoma opustili fosilna goriva že leta 2035, najkasneje 2040, realen?

Za uvod v dogodek bo poskrbela Csilla Bartok, vodja skupine za plinski trg in maloprodajo pri Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER), nato pa bodo poklepetali še z evropskim poslancem
Francem Bogovičem, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka En.odmev.

O tem, kako slovenska energetika vstopa v trajnostno prihodnost, se bodo pogovarjali z državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo (MzI)
Blažem Košorokom, članom uprave Petrola Jožetom Bajukom in predstavnikom GEN-I Robertom Golobom.

V drugi razpravi pa bodo skupaj z generalnim direktorjem GEN energije
Martinom Novšakom, predsednikom Energetske zbornice Slovenije (EZS) in direktorjem družbe Plinovodi Marjanom Eberlincem, generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viktorjem Vračarjem in direktorjem družbe Siemens Energy Alešom Prešernom naslovili tematiko povezovanja nizkoogljičnih virov energije z vodikovo ekonomijo.

Za zaključek bodo z glavnim urednikom Montela Snjólfurjem Richardom Sverrissonom pogledali, kaj trenutno najbolj vpliva na energetske trge v Evropi in čemu tržni udeleženci posvečajo največ pozornosti.

Prijave na
zadnji En.odmev so brezplačne!
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1. december 2021
1769

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice