Novice

Novice

MOPE pripravlja nove razpise za sofinanciranje OVE projektov

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) trenutno pripravlja nove razpise za sofinanciranje OVE projektov, pripravljata pa se tudi program za spodbujanje samooskrbe ter program omogočanja na področju energetskih skupnosti, so povedali na ministrstvu o trenutnih aktivnostih pri naslavljanju zaostankov OVE ciljev. Podrobnejših informacij sicer še ne razkrivajo.

V procesu sprejemanja je tudi zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, ki po navedbah ministrstva »odpravlja številne ovire«. Po zadnjih informacijah pristojnih bi lahko bil ta predvidoma sprejet 27. junija in začel veljati konec julija. Po navedbah državne sekretarke Tine Seršen čaka na sprejetje zakona več kot 50 projektov OVE.


V zvezi s pomanjkanjem usposobljene delovne sile za nameščanje proizvodnih naprav na OVE pa so na ministrstvu spomnili, da je bil novembra lani objavljen javni razpis za izbiro izvajalca usposabljanja inštalaterjev naprav na obnovljive vire energije za obdobje petih let. Vključena so bila naslednja področja: kotli na lesno biomaso, toplotne črpalke, prenosniki plitvih geotermalnih sistemov, sončni kolektorji in proizvodne naprave na sončno energijo.

Po navedbah ministrstva sta bila izbrana dva izvajalca, ki bosta usposabljanje začela izvajati v poletnih oziroma jesenskih mesecih. Za vsako področje sta predvideni najmanj dve usposabljanji na leto, lokacijsko pa je v okvirnem obdobju z usposabljanji treba pokriti vzhodni, osrednji in zahodni del države. Na ministrstvu pričakujejo, da se bo z izvajanjem usposabljanj inštalaterjev zmanjšal njihov primanjkljaj.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
19. maj 2023
774

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice