Novice

Novice

Moody’s: Ukrepi Evropske unije omejujejo zelene naložbe

Ukrepi, s katerimi želi Evropska unija omejiti naraščajoče veleprodajne cene plina in električne energije, spodkopavajo zanimanje vlagateljev za obnovljive vire, čeprav bi morale visoke cene take priložnosti spodbujati, so dejali analitiki bonitetne agencije Moody's.

Svežnji pomoči, kot je REPower EU, s katerim naj bi se regija otresla ruskih fosilnih goriv, in predlogi kriznih ukrepov, s katerimi bi pospešili uvajanje obnovljivih virov, so sicer dobrodošli, a vlagatelji obenem ob takih politikah postanejo pazljivi, je na spletnem seminarju pojasnil podpredsednik agencije Benjamin Leyre.

»Situacija je zapletena, saj so nosilci projektov zaradi vseh ukrepov, s katerimi želijo vlade omejiti prihodke trgovcev, že tako ali tako zadržani do vlaganja v obnovljive vire,« je dejal Leyre in dodal, da bi morale visoke cene električne energije zdaj spodbujati investicije.

Cene energije so po februarski ruski invaziji na Ukrajino poletele v nebo, saj se je dobava fosilnih goriv, predvsem plina, iz Rusije v Evropo močno zmanjšala. »Dobro je, da ima Unija sprejete direktive, težje pa je napovedati, kakšen bo na koncu njihov učinek,« je opozoril Leyre.

Apetit pa vlagateljem jemljejo tudi negativi gospodarski dejavniki, kot so visoke obrestne mere, ki bi vplivale na strošek proizvodnje zelene energije. Razvijalci projektov bi tako denimo manj verjetno ponudili nizke cene za [državno financirane] pogodbe na razliko ali sprejeli tveganje za nesubvencionirane zmogljivosti za izkoriščanje obnovljivih virov, je pojasnil višji podpredsednik agencije Moody's Graham Taylor.

Glavobol razvijalcev projektov po njegovih besedah še dodatno krepijo tudi naraščajoči stroški po vsej dobavni verigi, denimo pri ceni vetrnih turbin.

V agenciji Moody's ocenjujejo, da se je približno 20 odstotkov zmogljivosti za izkoriščanje obnovljivih virov po Uniji financiralo na prodajnem trgu, dolgoročne subvencije v državah, kot sta Nemčija in Francija, pa se iztekajo. Kakšno bo razmerje med subvencioniranimi in tržnimi projekti v prihodnje, ostaja neznanka, je pa na voljo potencial za prodajo energije prek gospodarskih pogodb o nakupu električne energije, je dejal Taylor.

Kljub vsem izzivom pa je Unija po projekcijah agencije Moody's na dobri poti, da doseže cilj o 50-odstotnem deležu obnovljivih virov v evropski proizvodnji električne energije do leta 2025.

»Pri razogljičenju elektroenergetike je bil narejen korak nazaj zaradi potrebnega zagotavljanja zanesljive oskrbe [v času ruske vojne v Ukrajini],« je pojasnil višji podpredsednik agencije Paul Marty. »Toda pričakujemo, da bodo obnovljivi viri dobili nov zagon.«

Evropska komisija je pred kratkim za obvladovanje rekordno visokih cen energije dosegla, da se prihodki podjetij, ki proizvajajo električno energijo s tehnologijami, cenejšimi od plina, med 1. decembrom in 30. junijem omejijo na 180 EUR/MWh. 
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. november 2022
591

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice