Novice

Novice

Evropska komisija bo novembra zagnala prvo pilotno dražbo za proizvodnjo zelenega vodika

Evropska komisija bo 23. novembra letos odprla dva razpisa za zbiranje predlogov za pospešitev uvajanja inovativnih tehnologij v Evropski uniji, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE). V okviru razpisov bo na voljo skupno do 4,8 milijarde evrov za industrijo in čiste tehnologije. V sklopu tega bo poleg klasičnega razpisa potekala tudi prva pilotna dražba za spodbujanje proizvodnje obnovljivega vodika.

Kot pravijo na MOPE, bosta omenjena razpisa prispevala k ciljem evropskega zelenega dogovora in uredbe o neto ničelni industriji, hkrati pa bo to pomagalo ohranjati konkurenčnost industrije Evropske unije (EU) ter utrdilo položaj EU kot vodilne na področju čistih tehnologij v globalnem merilu.

23. novembra se bo tako odprl klasičen razpis za sofinanciranje projektov v različnih sektorjih, vključno z razogljičenjem, proizvodnjo čiste tehnologije, pomorstvom in energetsko intenzivnimi panogami (IF23). Skrajni rok za prijavo na razpis je predvidoma 9. april 2024. 

Poleg klasičnega razpisa bo med 23. novembrom 2023 in predvidoma 8. februarjem 2024 potekala tudi prva pilotna konkurenčna dražba za spodbujanje proizvodnje obnovljivega vodika, v okviru katere bo na voljo 800 milijonov evrov za dražitelje (razvijalce projektov). Sredstva bodo dodeljena v obliki fiksne premije v EUR/kg proizvedenega, preverjenega in certificiranega obnovljivega vodika. 

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
13. november 2023
560

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice