Novice

Novice

Evropa bo do konca leta 2025 zagotovila 2,5 GW vodika

Evropske podporne sheme so – če bodo potekale po načrtih – na dobri poti, da začnejo do konca prihodnjega leta zagotavljati 2,5 GW vodika, so sporočili iz družbe Aurora Energy Research.

Cilj EU je do leta 2030 zgraditi vsaj za 40 GW elektrolizatorskih zmogljivosti za proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov, ki naj bi služil kot alternativa fosilnim gorivom za dele gospodarstva, v katerih je težko zmanjšati izpuste.

Nesubvencionirani vodik, proizveden s pomočjo obnovljive energije, pa je še vedno več kot dvakrat dražji od konvencionalnih alternativ za proizvodnjo vodika, ki se zanašajo na zemeljski plin, navaja Aurora.

Francija ima potencialno največji sklad namenskih podpornih sredstev v višini 4 milijard EUR, čeprav so njeni načrti za podporo kapitalskih izdatkov za projekte še v fazi prijave.

Aurora je naštela štiri evropske pristope k podpiranju te tehnologije: fiksne premije povrh tržnih cen, neposredno vnaprejšnjo podporo za kapitalske izdatke, pogodbe na razliko in obojestranske dražbe. Po oceni Aurore slednje zmanjšajo cenovna tveganja in tveganja neplačil za stranke, a na račun zapletenosti in prevelikih izdatkov. Družba je ob tem zaznala širok razpon potencialnih klirinških cen za dražbe, ki trenutno znašajo od 1 do 4 EUR/kg.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. januar 2024
674

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice