Novice

Novice

EU namerava s svežnjem o vetrni energiji spodbuditi sektor

Evropska komisija namerava predlagati sveženj o vetrni energiji, ki naj bi spodbudil ta sektor in prispeval k izpolnjevanju dolgoročne zaveze k razogljičenju EU, je povedala njena predsednica Ursula von der Leyen.

Namen svežnja bo izboljšati izvajanje dražb za nove projekte po vsej EU in pospešiti postopke za izdajo pripadajočih dovoljenj, je povedala v svojem letnem govoru o stanju v Uniji v Evropskem parlamentu. Osredotočil naj bi se tudi na dostop do financiranja in stabilne dobavne verige, je dejala.

Dodala je, da namerava Komisija pri pripravi svežnja tesno sodelovati z industrijo in nacionalnimi vladami, ob tem pa ni navedla nikakršnih podrobnosti glede časovnice.

Širši cilj je sicer to, da bi vse zelene tehnologije, od vetrne energije do proizvodnje nizkoogljičnega jekla, baterij in električnih vozil, izhajale iz EU.

Izpostavila je, da se je število tovarn čistega jekla v EU v zadnjih petih letih povečalo z nič na 38. »Zdaj privabljamo več naložb v čisti vodik kot ZDA in Kitajska skupaj,« je dejala.

Dodala je, da bo obiskala Dansko, kjer bo prisostvovala zagonu prve kontejnerske ladje na čisti metanol, proizveden s sončno energijo.

Komisija namerava po besedah predsednice vsem industrijskim sektorjem pomagati tudi pri iskanju uspešnega poslovnega modela za razogljičenje. Še septembra naj bi začela z različnimi sektorji izvajati več tako imenovanih dialogov o zeleni tranziciji. »Evropsko industrijo bomo podpirali vseskozi to tranzicijo,« je dejala.

EU se je zavezala, da bo do leta 2030 izpuste ogljika zmanjšala za vsaj 55 odstotkov glede na ravni iz leta 1990 in do leta 2050 dosegla ničelne izpuste, vse v okviru prizadevanj za boj proti podnebnim spremembam.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
18. september 2023
652

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice