Novice

Novice

Ember: EU je na dobri poti za dosego ciljev glede čiste energije

Če bo EU tudi letos ponovila lansko rast obnovljivih virov, ko so ti zavzeli okrog 70 % energetske mešanice, bo regija dosegla svoje cilje glede proizvodnje čiste energije, navaja mislišče Ember.

»EU namerava do leta 2030 doseči 1236 GW zelenih zmogljivosti in 72-odstotni delež obnovljivih virov v skupni proizvodnji, kot predlagano v načrtu REPowerEU,« je Ember navedel v svojem najnovejšem pregledu globalnega stanja na področju električne energije. »Ta cilj je dosegljiv, če se bo nadaljevala nedavna rast zmogljivosti na letni ravni,« je navedeno v poročilu.

EU je lani prispevala 17-odstotni delež svetovne rasti sončne in vetrne proizvodnje, pri čemer se je slednja povečala za 12 % oz. 50 TWh, kar je največja absolutna rast v zgodovini EU, je zapisano. Tudi sončna proizvodnja se je znatno povečala, in sicer za 37 TWh, torej za približno 20 %. Z vidika posameznih držav sta se vetrna in sončna proizvodnja najbolj povečali v Franciji (14 TWh), Nemčiji (13 TWh) in Španiji (12 TWh), navaja poročilo.

Z večanjem deleža čistih virov energije v energetski mešanici EU se je tudi zmanjšala proizvodnja energije iz premoga in plina, in sicer za 113 TWh v primeru prvega in za 86 TWh v primeru drugega. Posledica je bila, da so se izpusti ogljika v energetskem sektorju EU v primerjavi z letom 2022 zmanjšali za 154 milijonov ton, kar je največje absolutno zmanjšanje po letu 2000, ugotavljajo v mislišču.

Proizvodnja električne energije v vetrnih in sončnih elektrarnah se je lani na globalni ravni povečala bolj kot katerikoli drug vir električne energije in dosegla rekordnih 3935 TWh. Delež obnovljivih virov v svetovni elektroenergetski mešanici je prvič presegel 30 %, je še zapisal Ember.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. maj 2024
408

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice