Novice

Novice

Elektro Ljubljana objavil prvi razpis prožnosti

Elektro Ljubljana je objavil prvi razpis prožnosti, s katerim iščejo najugodnejše ponudnike prožnosti na tridesetih transformatorskih postajah. Uporabniki, ki so priključeni na transformatorske postaje v razpisu, se lahko prijavijo kot ponudnik storitve in so za to nagrajeni. Prijave zbirajo do 1. septembra letos.

Med ponudniki prožnosti so lahko domovi, ki se ogrevajo z električno energijo, toplotnimi črpalkami ali električnimi pečmi in jih lahko kratkotrajno izklopijo. Hkrati lahko sodelujejo ponudniki prožnosti, katerih znesek na položnici znaša več kot 100 evrov, in ponudniki, ki imajo baterijski hranilnik električne energije.  

Transformatorske postaje, na katere se lahko prijavljajo potencialni ponudniki, so situirane na območju Ljubljana in okolice, Kočevja, Trbovelj in Novega mesta. Zainteresirani potencialni ponudniki storitve prožnosti se lahko registrirajo na portalu Moj elektro.

»Prožnost je zmožnost uporabnika, da kratkotrajno zmanjša porabo oz. moč na merilnem mestu na zahtevo Elektra Ljubljana. Največ preobremenitev je v zimskem času, ko se uporabniki ogrevajo na električno energijo. Ob preobremenjenem omrežju bo Elektro Ljubljana ponudnikom storitve prožnosti poslal zahtevo, da na svojem merilnem mestu zmanjšajo porabo za kratek čas. Bolj, ko bodo zmanjšali porabo, večja bo nagrada,« pojasnjujejo v Elektru Ljubljana. 

Storitev prožnosti so sicer v Elektru Ljubljana kot novo storitev uvedli februarja letos. Pred kratkim pa je družba predstavila projekt Digitalne preobrazbe ekosistema Elektra Ljubljana – Digit Bela. Namen projekta Digit Bela, ki se bo izvajal do marca 2024, je digitalno preoblikovati ekosistem Elektra Ljubljana, ki bo podpiral energetski prehod in izboljšal uporabniške izkušnje.

Kot pa je nedavno pojasnil svetovalec uprave za tehnološki razvoj v Elektru Ljubljana Jurij Curk, še vedno ostaja vprašanje, koliko so podjetja pripravljena sodelovati pri izvajanju storitev prožnosti, saj jim to predstavlja razne izzive, predvsem zaradi njihovih tehnoloških in proizvodnih procesov, kar lahko v nekaterih primerih povzroči celo več stroškov, kot bi jih s prožnostjo prihranili.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
25. maj 2023
452

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice