Novice

Novice

Eko sklad s 5 mio EUR za energetsko revna gospodinjstva

Eko sklad je objavil javni poziv ZER za nepovratne finančne spodbude energetsko revnim gospodinjstvom za investicije v ukrepe večje energetske učinkovitosti stavb ter rabe obnovljivih virov energije. Skupna višina sredstev znaša 5 milijonov evrov. Objavljen je tudi javni razpis, namenjen nevladnim organizacijam za projekte na področju okolja.

Vlada je sprejela tudi akcijski načrt za zmanjševanje energetske revščine za obdobje treh let.

Za izvajanje ukrepov iz načrta v obdobju 2024–2026 je predvideno 33,8 milijona evrov, od tega 27 milijonov evrov za investicijske ukrepe URE in rabe OVE, 5 milijonov evrov za vključevanje energetsko revnih v energetske skupnosti in 1,8 milijona evrov za delovanje projektne pisarne z regionalnimi svetovalnimi točkami ter neformalno mrežo za informiranje in ozaveščanje. Do konca leta 2026 sta glavna vira sredstev sklad za podnebne spremembe in evropski sklad za regionalni razvoj. Krovni cilj načrta na področju energetske revščine do leta 2030 je zmanjšanje deleža energetsko revnih gospodinjstev do vrednosti največ med 3,8 in 4,6 odstotka.

V okviru javnega poziva Eko sklada za energetsko revna gospodinjstva (javni poziv ZER) bo možno pridobiti spodbudo v višini do 18.000 evrov oz. do 12.000 evrov za toplotno izolacijo streh, fasad, vgradnjo energetsko učinkovitih oken, zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso ter za druge energetsko varčne rešitve.

Na javni poziv se bodo lahko prijavili tisti, ki so vsaj polovični lastniki stanovanjskih stavb oz. stanovanj, ki so materialno ogroženi in živijo v stavbah, ki so resnično v slabem stanju in potrebne energetske prenove.

Eko sklad je objavil tudi javni razpis, namenjen nevladnim organizacijam. Rok za prijavo je 5. januar 2024.


Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
8. december 2023
585

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice