Novice

Novice

EK želi pridobiti podporo EU za 166 čezmejnih energetskih projektov

Evropska komisija je predlagala 166 čezmejnih energetskih projektov, za katere želi pridobiti podporo EU in tako olajšati dosego njenih zelenih ciljev.

»Komisija je naredila še en korak v smeri vzpostavljanja energetskega sistema EU, primernega za prihodnost,« je zapisala v izjavi na temo seznama projektov skupnega interesa in projektov vzajemnega interesa. »Ti ključni čezmejni infrastrukturni projekti bodo EU pomagali doseči njene ambiciozne energetske in podnebne cilje,« je dodala.

Njihovi nosilci bodo imeli koristi od poenostavljenih postopkov izdaje dovoljenj in drugih regulativnih postopkov. »Komisija bo zagotovila, da bodo projekti hitro zaključeni in da bodo lahko prispevali k dvakratnemu povečanju zmogljivosti omrežja EU do leta 2030 ter k izpolnitvi cilja 42,5-odstotnega deleža obnovljive energije,« je navedla.

Več kot polovica vseh projektov (85) pokriva področje električne energije, predvsem elektrarn na morju in pametnih električnih omrežij, kjer naj bi bil velik del zagnan med letoma 2027 in 2030. »Tokrat so prvič vključeni tudi projekti s področja vodika in elektrolizatorjev (65), ki bodo imeli pomembno vlogo pri povezovanju energetskih sistemov in razogljičenju industrije EU,« je zapisala. Na seznamu je tudi 14 projektov s področja omrežij za CO2.

Seznam bo zdaj poslan še v pregled Evropskemu parlamentu in Svetu EU. Oba imata dva meseca časa, da ga v celoti sprejmeta ali zavrneta, ne smeta pa ga spreminjati. Ta postopek se lahko na zahtevo enega ali drugega podaljša za dva meseca. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
6. december 2023
556

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice