Novice

Novice

Državni sekretar: Podnebni zakon bi lahko sprejeli v začetku jeseni 2023

Podnebni zakon bi Slovenija lahko sprejela v zgodnji jeseni naslednje leto, je ob robu energetskega foruma Slovensko-nemške gospodarske zbornice povedal državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) Uroš Vajgl.

»Slovenija bi rada podnebni zakon sprejela v naslednjem letu. Trenutno še čakamo, da bo dosežen dokončen dogovor glede 'Fit for 55' (Pripravljeni na 55) - zakonodaje EU, saj bo podnebni zakon moral prenašati zahteve oziroma vsebine tega paketa. Glede na to, da bo dokončen dogovor glede paketa verjetno sprejet v prvi polovici naslednjega leta, upamo da čim prej, ne bi želeli, da moramo (nacionalni, op. a.) podnebni zakon, ki ga sprejmemo, takoj spremeniti,« je pojasnil Vajgl.

Kot je še dodal, bi lahko januarja oziroma februarja naslednje leto prišlo do »objave kakšnega predloga v javno diskusijo«, ki se bo potem v naslednjih mesecih usklajeval z namenom, da bi ga lahko sprejeli v zgodnji jeseni naslednje leto.

Okoljsko ministrstvo je sicer septembra – skladno z zavezo in vizijo dolgoročne podnebne strategije Republike Slovenije do leta 2050 (ReDPS50), s katero si je Slovenija zastavila jasen cilj, da do leta 2050 doseže neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost – začelo pripravljati nov predlog zakona o podnebnih spremembah.

Ta bo služil kot pravni okvir za izvajanje, upravljanje, spremljanje in poročanje o vseh vidikih podnebne politike v Sloveniji.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
1. december 2022
200

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice