Novice

Novice

Distribucije lani na omrežje priključile 12.567 proizvodnih naprav za samooskrbo; prejele so 13.593 vlog za priključitev

Vseh pet distribucijskih podjetij je lani na distribucijsko omrežje priključilo 12.567 proizvodnih naprav za samooskrbo z električno energijo, od tega največ na območju Elektra Celje, in sicer 3.656. – Narašča tudi zanimanje za kombinacijo postavitve sončne elektrarne skupaj z baterijskim hranilnikom.

Distribucijska podjetja so lani skupaj prejela 29.724 vlog za izdajo soglasja za priključitev proizvodne naprave za samooskrbo na omrežje, pri čemer so distributerji zaradi tehničnih omejitev ali omejitev delovne moči zavrnili 5.756 vlog oziroma 19,4 odstotka vseh prispelih vlog za soglasje. Iz navedenih razlogov so največ vlog zavrnili na območju Elektra Maribor (33,6 %) oziroma 2.663 od skupno 7.922 vseh lani prispelih vlog. Na območju Elektra Ljubljana so morali zavrniti 24,3 odstotka vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbnih naprav – prejeli so 8.866 vlog in zavrnili 2.153.

Od skupno vloženih 8.078 vlog so jih v Elektru Celje odobrili 6.634, kar pomeni, da so zavrnili 10,6 odstotka vseh oddanih vlog za soglasje za priključitev samooskrbnih proizvodnih elektrarn. Medtem so v Elektru Gorenjska soglasja podelili vsem, ki so oddali vlogo – skupaj so prejeli 2.354 vlog. Elektro Primorska je od 2.504 prejetih vlog zavrnil 3,3 odstotka vlog. 

Je pa bilo lani na distribucijsko omrežje skupno priključenih 12.567 samooskrbnih proizvodnih naprav, od tega največ na območju Elektra Celje, in sicer 3.656, sledijo Elektro Ljubljana s 3.322 priključki, Elektro Maribor s 3.213, Elektro Gorenjska s 1.379 in Elektro Primorska z 997 na novo priključenimi proizvodnimi napravami za samooskrbo z električno energijo. Distribucije so sicer skupaj prejele 13.593 vlog za priključitev proizvodne naprave za samooskrbo. 

Veliko zanimanja pa je tudi za kombinacijo postavitve sončne elektrarne skupaj z baterijskim hranilnikom, »zlati od objave razpisa Eko sklada, kjer so previdene višje cene za hibridne elektrarne«, so povedali v podjetju SONCE energija.

Tudi v družbi Petrol, kjer že od spomladi 2022 opažajo povečano povpraševanje po sončnih elektrarnah in ocenjujejo, da se bo ta trend tudi nadaljeval, v prihodnje pričakujejo, da bomo »priča razvoju in rabi hranilnikov. Skladno s tem bomo v družbi Petrol prilagajali in širili našo ponudbo,« so povedali.

V Združenju slovenske fotovoltaike (ZSFV) so nedavno ocenili, da se bodo investicije v hranilnike energije začele povečevati v naslednjem letu, ko ne bo več sedanjega sistema neto meritev in bo za boljšo ekonomiko naložbe potrebno sončne elektrarne opremljati s hranilniki.

Eko sklad je konec decembra objavil javni poziv, v okviru katerega je na voljo 10 milijonov evrov za naprave za samooskrbo z električno energijo in za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije. Pri tem so do vključno 6. januarja letos na konec decembra objavljen poziv prejeli 222 vlog, so povedali pred kratkim in dodali, da je zanimanje za nov poziv za sončne elektrarne manjše kot lani.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
20. januar 2023
149

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice