Novice

Novice

DEM: Dinamika naslednjih korakov za VE Ojstrica bo odvisna od javne razgrnitve 26. januarja

Javna razgrnitev pri projektu 10,8 MW vetrne elektrarne Ojstrica, na kateri bodo lahko lokalna skupnost ter druge javnosti ponovno podali svoja mnenja, bo potekala 26. januarja, so povedali v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM). - Poleti pa bi lahko začela poskusno obratovati pilotna geotermična elektrarna v Prekmurju.

Lansko leto so v DEM ocenili, da bi se prve vetrnice na Ojstrici lahko zavrtele v letu 2025, a je dinamika naslednjih korakov odvisna od omenjene javne razgrnitve, so še dejali.

Na besede dravograjskega župana Antona Preksavca, ki pravi, da bo občina Dravograd vztrajala pri zaščiti vodnih virov, so se v družbi DEM odzvali, da so bili vodni viri obravnavani »tako v posebni strokovni podlagi kot v okoljskem poročilu«, in dodali, da predstavljene tehnične rešitve »ne predstavljajo tveganja za onesnaženje vodnih virov«.

Bo pa med 16. januarjem in 17. februarjem letos potekala tudi javna razgrnitev osnutka državnega prostorskega načrta in okoljskega poročila za omenjeno vetrno elektrarno.

Dodajmo, da je kandidat za ministra za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je 13. januarja uspešno prestal zaslišanje pred matičnim odborom državnega zbora, dejal, da bo treba na področju izrabe vetrne energije najti skupen jezik z lokalnimi skupnostmi. 

Vlada je obenem aprila lani izdala uredbo o nadomestilu za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter, po kateri se zavezancu za plačilo nadomestilo odmeri po triodstotni stopnji od vrednosti osnove, to je ocenjenega celoletnega prihodka. Zavezanec za plačilo nadomestila je proizvajalec električne energije. Upravičenec do prejema nadomestila pa je občina, v kateri se nahaja proizvodna naprava na veter. 

Omenimo še, da so v primeru projektov 21 MW vetrne elektrarne Rogatec in 14 MW vetrne elektrarne Paški Kozjak, ki prav tako tečeta pod okriljem DEM, trenutno v izdelavi strokovne podlage, potrebne za pripravi okoljskih poročil, katerih zaključka sta, skupaj s študijama variant in idejnimi zasnovami, predvidena letos.

V DEM, kjer so septembra lani uradno zagnali 2,5 MW segment pet sončne elektrarne Zlatoličje, ob čemer že umeščajo v prostor največjo sončno elektrarno Zlatoličje – Formin skupne moči dobrih 30 MW, pa se pripravljajo tudi na gradnjo prve pilotne geotermične elektrarne na obstoječi plinski vrtini Pg-8 v naselju Čentiba v občini Lendava. Dogodek ob uradnem začetku gradbenih bo potekal 20. januarja 2023.

»Zamud ne predvidevamo, tako, da bi lahko poleti elektrarna pričela poizkusno delovati,« so povedali o časovnici projekta, v katerem sodelujejo skupaj s Petrol Geo, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru ter Geološkim zavodom Slovenije.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. januar 2023
822

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice