Arhiv novic

Arhiv novic

Vlada dopolnila pravila urejanja prostora za sončne elektrarne

Vlada je izdala uredbo, ki določa podrobnejša pravila urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Podrobnejša pravila urejanja prostora se uporabljajo neposredno pri dovoljevanju in izvajanju posegov v prostor.

Uredba določa podrobnejša pravila urejanja prostora za postavitev fotonapetostnih naprav pri novogradnjah in rekonstrukcijah objektov ter izjeme od njihove obvezne postavitve. Uredba dodaja podrobnejša pravila urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav na predpisana prednostna območja in podrobnejša pravila urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav ter sprejemnikov sončne energije na druga območja in objekte. Umeščanje fotonapetostnih naprav je dopustno tudi na nepozidanih stavbnih zemljiščih, ki so namenjena poslovnim dejavnostim, vse dokler se ne izvede gradnja.

V programu evropske kohezijske politike za obdobje 2021- 2027 je sicer namenjenih 60 milijonov EUR za proizvodnjo električne energije iz sončne energije. Sprejeta uredba bo po mnenju vlade pripomogla k lažjemu koriščenju teh spodbud in povečanju obnovljivih virov energije v Sloveniji. V letu 2022 je bilo v sistem priključenih 12.698 sončnih elektrarn skupne moči 227,6 MW, v letu 2023 pa je bilo priključenih 18.034 sončnih elektrarn skupne moči 411,8 MW. Skupno je bilo 31. decembra 2023 v sistemu 49.092 sončnih elektrarn v skupni moči 1.104,5 MW, to pa vključuje individualne sončne samooskrbe elektrarne, skupnostne sončne samooskrbe elektrarne ter sončne elektrarne z merjeno električno energijo.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice