Arhiv novic

Arhiv novic

Sosednja Avstrija v 100-odstotno obnovljivo energijo

V sosednji Avstriji bo energetska tranzicija še kako pomembna v prihajajočem desetletju, v katerem država med drugim načrtuje prehod na 100-odstotno obnovljivo energijo (do leta 2030), po besedah državnega sekretarja Magnusa Brunnerja, ki je sicer novi nacionalni energetski paket predstavil sredi septembra, pa ta (paket) ravno zaradi svoje ambicioznosti zahteva podporo in aktivno sodelovanje široke javnosti. Avstrija pa ostaja trdna v svojem nasprotovanju jedrski energiji, je v sklepnem delu svojega nagovora na Montelovem avstrijskem dnevu energije zatrdil Brunner.

 

Po novem energetskem paketu, ki ga je pripravila avstrijska vlada, bodo tržne premije nadomestile dosedanje zagotovljene odkupne cene, kar naj bi še pospešilo rast in razvoj obnovljivih virov energije (OVE). Po nemškem vzoru nameravajo vzpostaviti konkurenčen avkcijski sistem, v katerega bodo vključene vse večje proizvodne kapacitete na področju obnovljive energije.

 

Zagotoviti želijo, da so prav vsi viri enakovredno vključeni v prihodnjo energetsko mešanico, za to pa vsak vir zahteva spodbudo 'po meri'. Prav tako nameravajo energetsko tranzicijo približati vsakemu posamezniku, saj je javna podpora ključna za vse nadaljnje investicije. Še več, javnost mora postati aktivno udeležena pri načrtovanem energetskem prehodu, je med drugim na nedavnem Montelovem avstrijskem dnevu energije nanizal avstrijski državni sekretar Magnus Brunner.

Rast OVE bo, verjame, še sploh znatna na ruralnih območjih, aktiven pa bo tudi razvoj na področju vodika in shranjevanja energije, vključno s črpalnimi hidroelektrarnami.

 

Nasploh pa, tako Brunner, je ključno, da je celoten energetski paket karseda pragmatičen, da bo lahko dejansko zaživel v praksi, obenem pa se bodo, je pojasnil v razpravi, skušali izogniti nemškim napakam, kot so denimo manj uspešne avkcije.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice