Arhiv novic

Arhiv novic

Slovenija lahko podpre 55-odstotni cilj zmanjšanja emisij TGP do 2030

Za Slovenijo je zvišanje cilja EU za znižanje emisij toplogrednih plinov (TGP) do leta 2030 s sedanjih 40 odstotkov na najmanj 55 odstotkov glede na raven v letu 1990 sprejemljivo, če bodo pri tem ustrezno upoštevane nacionalne okoliščine, je povedal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, ki je nedavno Slovenijo zastopal na zasedanju ministrov EU v Luksemburgu.

 

Dovžan je pri tem posebej izpostavil pričakovanje, da se poišče ustrezne rešitve glede nacionalnih ciljev v posameznih sektorjih, še zlasti v prometu, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Dovžan je hkrati omenil, da predlagani cilj EU ne sme vnaprej določiti povečanja nacionalnih ciljev v posameznih sektorjih, še posebej ne glede obnovljivih virov. Navedel je, da ima Slovenija z 38 % površine najvišji delež varovanih območij v sklopu Nature 2000 in se zato sooča z omejitvami pri uvajanju novih obnovljivih virov energije.

Državni sekretar je poudaril, da imajo države članice pravico do oblikovanja lastne energetske mešanice. Izpostavil je, da je stroškovna učinkovitost pomembno načelo pri doseganju novega cilja, pri čemer je treba upoštevati različna izhodišča držav članic kot tudi načela pravične tranzicije, tehnološke nevtralnosti in solidarnosti.

Dovžan je Evropsko komisijo še pozval k predložitvi ocene vplivov v državah članicah in glede sektorskih ciljev. Zavzel se je za usmerjanje finančnih sredstev v razvoj tehnologij za podnebno-nevtralni prehod in za spodbujanje dodatnih privatnih investicij na tem področju.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice