Arhiv novic

Arhiv novic

Primorci dobili prvi skoraj nič-energijski zdravstveni dom v Sloveniji

V Luciji so odprli prvi skoraj nič-energijski zdravstveni dom v Sloveniji. Občina Piran je za njegovo izgradnjo prejela nepovratne finančne spodbude Eko sklada.

Kot je na otvoritvi izpostavil direktor podjetja Lumar Marko Lukić, lahko postane zdravstveni dom v Luciji energetsko popolnoma samozadosten, če bo v prihodnje nameščena še sončna elektrarna. »Omenjeno je v duhu zelene trajnostne transformacije, o kateri se je v Evropi in pri nas šele začelo govoriti, v Luciji pa že imamo prvi primer dobre prakse,« je dejal prvi mož podjetja Lumar, ki je k projektu prispevalo svoje znanje in tehnologije na področju nič-energijske in trajnostne gradnje.

Nov zdravstveni dom, ki stoji na mestu nekdanjega, so začeli graditi sredi aprila 2019. Dokončan zdravstveni dom pa je s površino 2700 kvadratnih metrov za 700 kvadratnih metrov večji od nekdanjega. Kot so sporočili iz Lumarja, se je investicija zaradi »nujne dodatne ojačitve temeljev, kar ni bilo mogoče predvideti v začetni fazi, podražila zgolj za 1 odstotek«. 

Vrednost celotne investicije, kar zajema vse od projekta, rušitve starega zdravstvenega doma do novogradnje objekta, je znašala 5.253.354 evrov. Projekt, ki sta ga izvedli podjetji Lumar in Grafist, bo ministrstvo za zdravje financiralo v višini do 200.000 evrov. Občina Piran pa bo pridobila še sredstva Eko sklada v višini 1.028.872 evrov, so navedli pri Lumarju.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice