Arhiv novic

Arhiv novic

Primer dobre prakse: V planinski koči Dom Valentina Staniča bodo elektriko pridobivali iz obnovljivih virov

Laboratorij za termoenergetiko Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je skupaj s partnerji - Planinsko zvezo Slovenije (PZS), Razvojnim centrom za vodikove tehnologije (RCVT) in Planinskim društvom Javornik-Koroška Bela - v okviru evropskega projekta LIFE SustainHuts uspel z namestitvijo novega sistema za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije v planinski koči Dom Valentina Staniča v slovenskih Alpah, so sporočili s fakultete.

Kot pojasnjujejo na fakulteti, je bil nameščen fotovoltaični sistem nazivne moči 6000 W in vetrna turbina nazivne moči 1000 W skupaj z baterijskim skladom kapacitete 1500 Ah na 24V (36 kWh).

»Nadgrajen je bil tudi nadzorni sistem in sistem zajema ter obdelave obratovalnih podatkov (VictronColorControl GX). Sistem so testirali tri mesece vse do 20. septembra 2020, ko se je planinska koča zapla. Delovanje je mogoče spremljati tudi prek spletnega dostopa, ki omogoča hitro prepoznavanje morebitnih obratovalnih težav in spremljanje deležev proizvedene električne energije iz PV ali vetra,« pravijo.

Bencinski agregat, ki so ga v koči uporabljali pred tem, ostaja v sistemu kot »back-up« oz. za oskrbo ob nepredvidenih napakah, dodajajo na fakulteti.

Izračuni ogljičnega odtisa (LCA) ob tem kažejo, »da zgolj zaradi neuporabe bencinskega agregata lahko pričakujemo znižanje emisij (CO2, SOX, NOX, PM) za vsaj 30 % na letni ravni, medtem ko pričakujemo 23 % znižanje emisij toplogrednih plinov. V LCA izračun je vključena popolna energetska oskrba (električna energija in toplota) planinske koče pred in po energetski sanaciji,« še pravijo na fakulteti.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice