Arhiv novic

Arhiv novic

Od centralizirane energije do pametnih zobnih ščetk

»Vpeljava pametnih rešitev v naših domovih je smiselna, saj lahko dandanes s tem tudi zaslužimo,« meni soustanovitelj in prvi mož podjetja Grid Singularity Ewald Hesse. Kot je izpostavil na nedavnem dogodku Energy Innovation Days 2020, ki ga je organizirala nemška družba E.ON, bodo (električni) avtomobili kmalu predstavljali pripoznane naložbe, lokalne skupnosti pa bodo prevzele vlogo ozemljitvenega energetskega sistema, ali še bolje – omrežju prilagojenega lokalnega energetskega trga. »Zgraditi moramo ekosistem s standardiziranimi rešitvami in digitaliziranimi identitetami,« je ob tem dejala Monika Sturm iz družbe Siemens Energy. Na seji o energetskih skupnostih državljanov smo so se nato posvetili še trajnostnemu modelu, preprostosti, lokalizaciji in transparentnosti. In kaj imajo skupnega velike elektrarne in pametne električne zobne ščetke?

Načelo vsega tega je abstrakcija sodobne zasnove trga, kjer so stranke oz. odjemalci agregatorji trga. To je pomembno, saj so današnji energetski sistemi dragi in torej potrebujejo pametno tržno zasnovo, je dejal Hesse, ob čemer je Sturmova, vodja digitalizacije in blockchain inkubatorja pri družbi Siemens Energy, spomnila še na prehod s centraliziranega na decentraliziran energetski sistem.

Energetski sistemi bodo morali v prihodnje postati ogljično nevtralni, povezani in torej ne samostoječi, njihovo operiranje pa bo moralo biti avtonomno, je izpostavila Sturmova. Nove rešitve morajo torej biti učinkovite in vključevati tudi daljinsko upravljanje in vzdrževanje, prožnost in transparentnost pa sta ob tem skoraj samoumevni. Če želimo to doseči (ter zagotoviti interoperabilnost), bodo morate vse družbe, od startupov do korporacij, tesno sodelovati, še posebej v današnjem konkurenčnem okolju, je dodala.

Kot je pojasnila, potrebujemo tam, kjer se zelena energija nanaša na potrdila o izvoru, 'energetsko identiteto'. Ob tem je spomnila na besede Benjamina Franklina, ki je nekoč rekel: »Na svetu so tri vrste ljudi: tisti, ki so nepremični, tisti, ki so premični, in tisti, ki se premikajo.« in energetske akterje pozvala, naj stremijo k tretjemu.

Po oceni Sturmove imamo danes še vedno stari sistem, medtem ko govorimo o novem svetu, kjer je temelj avtonomnost. »Zgraditi moramo ekosistem s standardiziranimi rešitvami in digitaliziranimi identitetami,« je zaključila. Hesse medtem napoveduje prihodnost, ki bo povsem drugačna od današnje realnosti – kjer bodo, na primer, celo (električni) avtomobili postali naložba.

Osrednje sporočilo sledeče sekcije z naslovom 'Energetske skupnosti državljanov: Zelena energija in moč ljudstva', ki jo je moderiral vodja inovacij pri družbi E.ON Group Innovation Luis Arturo Hernández Salmerón, se je medtem navezovalo na trajnostne vire energije in tehnologije ter na trajnostne poslovne modele, ki upoštevajo pomen preprostosti, lokalizacije in seveda ozelenitve.

Na sekciji je bilo med drugim slišati, da ljudje kažejo vse večje zanimanje ne le za obetajoče finančne priložnosti, temveč tudi za vire energije, ob čemer so vse bolj okoljsko ozaveščeni. Med temelji energetskih skupnosti državljanov je tako tudi transparentnost, še posebej, če ti sodelujejo pri večjih energetskih naložbah, ki se vse pogosteje zanašajo na množično financiranje.

Udeleženci sekcije z naslovom 'Povezana energetika: od centralnega k decentralnemu in nato na mikro raven. Kako 'mikro' bo ta raven?' so medtem ugotovili, da »če smo bili pred desetimi leti ponosni na velike nove elektrarne, smo danes ponosni na vse večje število mikro produktov, kot so na primer pametne električne zobne ščetke, ki nam med drugim prinašajo tudi podatkovljenje.« Ta sklep potrjuje tudi preostale zaključke sredinega dogodka Energy Innovation days 2020 v organizaciji družbe E.ON.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice