Arhiv novic

Arhiv novic

Nove možnosti OVE za odjemalce elektrike

Občina Ajdovščina kot lastnik objektov in skupina GEN-I kot investitor sta začela s predajo nove sončne skupnosti Ajdovščina prvim lokalnim odjemalcem, v podjetju SunContract pa načrtujejo izgradnjo več novih sončnih elektrarn. 

Kot so pojasnili v GEN-I, bodo sončni paneli v skupni površini 5.432 m2 in skupno močjo skoraj 700 kW zagotavljali čist vir energije in nižje mesečne stroške. »Ko bodo v prihodnjih tednih vsi distribucijski postopki za priklop posameznih odjemalcev v sončno skupnost končani, bodo sončni paneli zagotavljali energijo okoli 180 gospodinjstvom,« so še dodali. V vsakem letu obratovanja bodo te sončne elektrarne proizvedle 873.000 kWh električne energije, kar je 510 ton prihranka CO2 na leto.

Družba SunContract pa je v začetku marca premierno predstavila prvo globalno NFT tržnico. Prvi projekt »solarnih« nezamenljivih žetonov (NFT) je povezan s sončno elektrarno v vasi Višnje na Ajdovskem. V podjetju ob tem načrtujejo izgradnjo dodatnih sončnih elektrarn, tudi agrovoltaične, ki bodo obsegale več kot 15 tisoč fotovoltaičnih panelov, in bodo »žetonizirane«, nekatere že letos poleti, druge pa predvidoma v začetku prihodnjega leta. 
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice