Arhiv novic

Arhiv novic

Evropska komisija zagnala novi mehanizem za financiranje obnovljive energije

Evropska komisija je objavila pravila za novi mehanizem EU za financiranje energije iz obnovljivih virov, ki se bo uporabljal od začetka leta 2021. Kot pravijo v Komisiji, bo mehanizem državam članicam »olajšal sodelovanje pri financiranju in izvajanju projektov na področju energije iz obnovljivih virov, bodisi v vlogi države gostiteljice bodisi države, ki zagotovi prispevke«.

Proizvedena energija se bo upoštevala pri doseganju ciljev vseh sodelujočih držav glede energije iz obnovljivih virov in bo podlaga za ambicije evropskega zelenega dogovora po ogljični nevtralnosti do leta 2050, navaja Komisija.
 
»Da bi do leta 2030 zmanjšali emisije toplogrednih plinov v Evropi za vsaj 55 %, moramo znatno povečati delež energije iz obnovljivih virov. Ta mehanizem zagotavlja dodatno orodje za spodbujanje naložb v projekte čiste energije. Spodbujal bo sodelovanje med državami članicami in dal praktičen zagon našim prizadevanjem za zeleno okrevanje v prihodnjih letih. Pomagal bo spodbuditi evropska gospodarstva, saj bo omogočil začetek obsežnih projektov ter podpiral lokalna MSP in ustvarjal delovna mesta,« pravi evropska komisarka za energijo Kadri Simson.
 
Kot je predvideno v uredbi o upravljanju energetske unije, bo ta mehanizem, ki ga bo upravljala Komisija, združeval vlagatelje in razvijalce projektov v okviru rednih javnih razpisov.
 
Novi mehanizem »državam, ki zagotovijo prispevke« omogoča, da v shemo vplačajo prostovoljne finančne prispevke, ki se bodo uporabili za zbiranje ponudb za nove projekte na področju energije iz obnovljivih virov v vseh državah članicah, ki so pripravljene gostiti take projekte (»države članice gostiteljice«), še dodajajo na Komisiji.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice