Koristni nasveti

Koristni nasveti

Energijske nalepke

Kaj je energijska nalepka

Energijske nalepke

Energijska nalepka je oblika označevanja energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov – kaže, v kateri energijski razred od A do G se naprava uvršča glede na porabo energije. Zelena oznaka A (A+, A++ ali A+++) pomeni največjo energijsko učinkovitost, rdeča oznaka G pa najmanjšo.

Energijske nalepke so obvezne za vse naprave, ki se prodajajo v EU in za katere nalepka obstaja. Te naprave so:

 • hladilniki, zamrzovalniki in njihove kombinacije,
 • pralni, sušilni stroji in njihove kombinacije,
 • pomivalni stroji,
 • pečice,
 • grelniki in hranilniki tople vode,
 • gospodinjska svetila (žarnice in sijalke),
 • televizorji
 • klimatske naprave.

V Sloveniji je označevanje skoraj vseh gospodinjskih aparatov obvezno od junija 2002, od 30. novembra 2011 dalje pa je obvezna uporaba prenovljene nalepke, ki ima razširjeno število energijskih razredov oziroma lestvico od A do G z novimi mejnimi vrednostmi glede porabe energije. Na njej so podane oznake za izbrane lastnosti in karakteristike aparatov v obliki piktogramov, obvezno je podana tudi letna poraba energije v kWh. Spremembe so uvedene z evropsko regulativo, kar pomeni, da so nova pravila enotna in obvezna za vse države članice EU. Do sedaj je označevanje določala Direktiva 2010/30/EU o označevanju in podatkih o izdelkih v zvezi s porabo energije, v državah Evropske unije pa je nalepka predpisana z direktivo EU 92/75/EGS.

Da bi zagotovili boljšo preglednost in razumljivost podatkov, je na novi energijski nalepki uvedena sedem oziroma deset stopenjska barvna lestvica z razredi učinkovitosti, ki so označeni s črkami od A+, A++, A+++ (od A do G). Z uvedbo dodatnih energijskih razredov nove nalepke veliko bolj natančno prikazujejo energijsko učinkovitost aparata. Novost je tudi ta, da v primeru nedovoljene prodaje izdelkov iz nižjega energijskega razreda (npr. G), ta razred ne sme biti označen na nalepki.

Na nalepki so poleg energijskih razredov naslednji elementi:

 • dobaviteljevo ime ali blagovna znamka in oznaka modela;
 • oznake v obliki piktogramov za izbrane lastnosti in karakteristike naprave;
 • značilne obratovalne lastnosti naprave (npr. hitrost delovanja centrifuge, prostornina hladilnika in zamrzovalnika, podatek o nivoju hrupa ipd.);
 • podatek o trajnosti izdelka;
 • koda QR s povezavo na spletno stran, kjer potrošnik lahko o izdelku poišče več informacij;
 • letna poraba energije v kWh.

Nekatere produktne skupine imajo na novih nalepkah še dodatne podatke, ki so lahko v dodatno pomoč pri odločitvi za nakup (npr. podatek o razredu učinkovitosti sušenja pri sušilnih strojih).

Posodobljen sistem označevanja gospodinjskih naprav bo pomagal sprejemati okolju prijaznejše odločitve za nakup, zagotovil boljšo informiranost potrošnikov in ustvaril enotno bazo podatkov. Na ta način bo omogočena večja preglednost izdelkov na trgu, poenostavljeno iskanje (pravih) informacij o izdelkih ter zagotovljen učinkovitejši nadzor. Dodatna posredna korist, ki jo prinaša sistem označevanja gospodinjskih aparatov, je razvoj novih, energijsko še učinkovitejših aparatov, ki ga narekuje konkurenčna tekma med proizvajalci.

Kako jo beremo

Nalepka mora biti jasno vidna na vsaki napravi na prodajnem mestu, saj kupcem omogoča hitro in enostavno medsebojno primerjavo aparatov in pomaga izbrati izdelke, ki porabijo manj energije. Oznake so lahko tudi spodbuda za podjetja, da razvijajo in vlagajo v energijsko učinkovito načrtovanje izdelkov.

Zelena barva, s katero so označeni razredi A, pomeni energetsko najučinkovitejšo napravo, rdeča barva razreda G pa najmanj učinkovito. Dejanske količine privarčevane energije glede stopnje učinkovitosti so odvisne od velikosti in načina uporabe posameznega gospodinjskega aparata ali naprave. Na primer, kombinirani hladilnik razreda A+++ bo porabil 60 % manj energije v primerjavi z enakim hladilnikom razreda A. Naprave iz razreda A porabijo približno 55 % manj energije kot naprave iz razreda G, naprave iz razreda D porabijo približno 30 % manj energije kot tiste iz razreda G, pomivalni ali pralni stroj razreda A+++ pa bo porabil 30 % manj energije od stroja razreda A.

 

Energetsko učinkoviti aparati

Vsi gospodinjski aparati v EU so označeni s t.i. energijskimi nalepkami, katerih namen je, da se potrošnik pri nakupu odloča tudi na osnovi podatkov o porabi energije. Nalepka na aparatu daje kupcem vse potrebne informacije, da se lahko odločijo za najvarčnejši izdelek. Piktogrami oziroma sličice na nalepki prikazujejo 7 energijskih razredov, od A+++ do G, v barvah od temno zelene (visoka energetska učinkovitost) do rdeče (nizka energetska učinkovitost). Nalepka vsebuje tudi informacije o najboljših lastnostih izdelka in njegovih tehničnih prednostih.

EU energijske nalepke za televizorje / pralne stroje / pomivalne stroje / hladilno-zmrzovalne aparate

Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Varčujte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice