Arhiv novic

Arhiv novic

Koronavirus in nizke cene nafte ne bodo zaustavili prehoda v zeleno gospodarstvo

Dvojni udarec, ki sta ga prinesla koronavirus in padajoče cene nafte, ne bo ustavil zelene preobrazbe gospodarstva, na kateri italijanska energetska družba Enel gradi svojo prihodnost, je za Bloomberg povedal prvi mož te družbe Francesco Starace.

 

Starace je tako prepričan, da se bo vlaganje v obnovljive vire energije nadaljevalo, in meni, da »bi utegnila ta motnja celo oslabiti prizadevanja nekaterih, da bi spremembe upočasnili«.

Enel 43 odstotkov električne energije proizvede v lastnih zmogljivostih na obnovljive vire. Lani je družba zgradila za več kot 3 GW novih elektrarn za proizvodnjo iz obnovljivih virov, zmogljivosti za premog pa po podatkih iz poročila družbe za leto 2019 skrčila za 4,1 GW.

Kot kaže strateški načrt tega italijanskega energetskega velikana za obdobje 2020–2022, namerava družba v treh letih povečati delež energije iz obnovljivih virov na 60 odstotkov vseh svojih zmogljivosti. Za investicije v razogljičenje bo namenila približno 14,4 milijarde evrov (50 odstotkov skupnih kapitalskih izdatkov), usmerila pa jih bo v razvoj novih zmogljivosti za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov in postopno nadomeščanje konvencionalnih proizvodnih sredstev, so povedali v Enelu.

»Razvoj obnovljivih virov se ni upočasnil. Če bomo v nekaj mesecih imeli zdravstvene razmere pod nadzorom, bo treba številne investicije pospešiti,« je Starace povedal za Bloomberg.

Pojasnil je, da so cene energije zaradi šibkega povpraševanja upadle, že preden je cenovna vojna med Rusijo in Savdsko Arabijo nato cene nafte potisnila še niže. Z ekonomskega vidika to le še bolj prepričljivo govori v prid obnovljivim virom, je dejal Starace.

»Padec cen električne energije jemlje argumente lobističnim silam, ki so zaradi ideoloških razlogov nasprotovale in še vedno nasprotujejo obnovljivim virom. Beležimo povpraševanje velikih odjemalcev, ki so se zaradi ekonomskih razlogov odločili preiti na obnovljive vire,« je še dodal.

Iz Enela so pred kratkim tudi sporočili, da ne pričakujejo, da bi izbruh koronavirusa povzročil motnje v njihovem letošnjem delovanju, in pri tem omenili, da so njihovi kitajski dobavitelji fotonapetostnih modulov že ponovno vzpostavili proizvodnjo.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
379

Informirajte se

B

    Biomasa Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze. Več...

O

    OVE Obnovljivi viri energije Več...
    Ogljični odtis Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti. Več...

S

    SPTE Soproizvodnja toplote in energije Več...

U

    URE Učinkovita raba energije Več...
Prijavite se na e-novice