Novice

Novice

Zavezništvo za zeleno okrevanje šteje že 127 članov; nekatera podjetja so se že lotila intenzivne zelene transformacije

V štirih mesecih se je pozivu k nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo pridružilo že 127 slovenskih podjetij in organizacij, so sporočili iz pobudnika za oblikovanje zavezništva za zeleno okrevanje - Centra energetsko učinkovitih rešitev (CER). Ta podjetja in organizacije so že »uspešno vzpostavili dialog z vlado, kjer so predstavili vrsto ukrepov, s katerimi bi pomagali slovenskemu gospodarstvu pri okrevanju, predlagani ukrepi pa bi zmanjševali ogljični odtis, prispevali k trajnosti in spodbujali samooskrbo,« pravijo v CER.

»Kljub vsem globalnim iniciativam in zavezam pa podjetja ugotavljajo, da morajo prvi korak k uspešnemu zelenemu gospodarstvu narediti pri sebi in preiti od besed k dejanjem. V zelenem gospodarstvu prepoznavajo tako koristi kot priložnosti,« pojasnjujejo v CER.

Med podjetji, člani CER,  ki so se lotila intenzivne, lastne zelene transformacije in prehoda na trajnostno, zeleno gospodarstvo, v CER omenjajo Velux, Siemens  in Knauf Insulation, »ki želijo z intenzivnimi akcijami k zeleni preobrazbi spodbuditi tudi druga podjetja«. 

Skupina Velux se je tako na primer zavezala, da bo zmanjšala prihodnje emisije ogljika in izničila svoj pretekli ogljični odtis, ustvarjen od ustanovitve leta 1941, in sicer skupno 5,6 milijona ton CO2, kar bodo dosegli z intenzivnim pogozdovanjem. 

»V luči preoblikovanja poslovanja bo Skupina VELUX spodbujala naložbe v energetsko učinkovitost pri proizvodnji, prehod na obnovljive vire energije in nabavo 100-odstotno obnovljive električne energije, pa tudi bistveno spremenjen način izbire in nabave materialov,« pravijo v CER.

V podjetju Knauf Insulation medtem trajnostno optimizirajo proizvodne procese. Ti so del na novo zastavljene dolgoročne strategije razvoja celotne lokacije v Škofji Loki, v okviru katere so upoštevane tako zahteve in pričakovanja lokalne skupnosti kot tudi lastnikov. Fazno uresničevanje strategije bo podjetju zagotavljalo učinkovito poslovanje, zaposlenim bo prineslo kvalitetnejša delovna mesta s še več varnosti in boljšimi delovnimi pogoji, lokalni okolici pa manjši vpliv tovarne ter zeleni pas proti naseljem, pojasnjujejo v CER.

K trajnostni transformaciji pa ne pristopajo samo tehnološka podjetja temveč tudi storitvena, kot je banka NLB, omenjajo v CER. Kot pravi predsednik uprave te banke Blaž Brodnjak morajo banke »razviti inovativne finančne instrumente, ki bodo spodbudili povpraševanje po zelenih investicijah«.

V banki, ki deluje za Zahodnem Balkanu, želijo v ospredje »postaviti zahteve po doslednem upoštevanju trajnostnih meril oziroma ESG dejavnikov (environmental, social, governance) v celotni NLB Skupini in postaviti standarde na področju spremljanja, merjenja in komuniciranja trajnosti. S tem se želimo uvrstiti med pionirje in regijske vodje na tem področju«, pojasnjuje Brodnjak.

V CER ob tem še poudarjajo, da bo potrebnih »veliko aktivnosti, da bodo podjetja in organizacije transformirala sebe, svoje produkte in storitve ter spodbudila k zeleni tranziciji tudi svoje dobavne verige. Možnih poti (metode, tehnologije glede na sektorje), ki vodijo v zeleno gospodarstvo je veliko. Vse pa morajo voditi do istega cilja, in sicer varovati okolje, vzpostaviti vzdržno gospodarstvo ter zagotoviti ugodne bivalne in delovne pogoje za vse ljudi«.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. september 2020
113

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice