Novice

Novice

Za energetske infrastrukturne projekte skupnega interesa sedaj na voljo 785 mio EUR

Evropska komisija je objavila nov razpis za sofinanciranje ključnih energetskih infrastrukturnih projektov s četrtega seznama projektov skupnega evropskega interesa (PCI) s področja čiste energije, za katere bo iz proračuna EU namenjenih 785 milijonov evrov nepovratnih sredstev. - Razpis CEF Energy za PCI projekte bo odprt do 19. oktobra 2021, odločitev o dodelitvi sredstev projektom pa bo najverjetneje sprejeta v začetku leta 2022.

Gre za prvi razpis v skladu z novimi pravili Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), ki predstavlja evropski podporni program za vseevropsko infrastrukturo, je navedeno na uradni spletni strani Komisije.

Pri določanju novega proračuna CEF za energijo (CEF Energy) za obdobje 2021–2027, vrednega 5,83 milijarde evrov, je EU priznala ključno vlogo energetske infrastrukture v evropskem zelenem dogovoru in pri prehodu na podnebno nevtralno gospodarstvo, so zapisali.

Delovni program, sprejet pretekli mesec, predvideva sicer 2,4 milijarde evrov sredstev za ključne evropske energetske infrastrukturne projekte za obdobje 2021–23. 

Pogoj za prijavo projekta na aktualni razpis v okviru CEF Energy je uvrščenost na zadnji seznam PCI projektov, ki ga Evropska komisija sprejme vsaki dve leti. 

Da je projekt opredeljen kot PCI projekt, pa mora imeti pomembne koristi za vsaj dve državi EU, povečati konkurenčnost in energetsko varnost EU ter prispevati k trajnosti.

Glede na dogovor o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2021–2027 uvaja novi sistem CEF obenem novo priložnost za čezmejne projekte s področja obnovljivih virov energije (OVE) z dodelitvijo do 15 odstotkov proračuna CEF, odvisno od trga. Prvi poziv za tovrstne projekte (v obliki predhodnih študij izvedljivosti) bo objavljen v drugi polovici septembra, je še zapisano na spletni strani.

Program CEF Energy je v obdobju 2014–2020 namenil 4,7 milijarde evrov sredstev za študije in tekočim aktivnostim pri 107 PCI projektih. Največji delež, 89 odstotkov sredstev, je namenjen tekočim aktivnostim, od tega največji delež za sektor električne energije.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
9. september 2021
168

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice