Novice

Novice

Wood Mackenzie: To desetletje bo ‘desetletje vodika’

Padajoči stroški in naraščajoče število projektov bodo zagotovili, da bo to desetletje »desetletje vodika«, kaže najnovejša raziskava družbe Wood Mackenzie. Raziskava je pokazala, da bodo na trgih, kot je Nemčija, stroški proizvodnje zelenega vodika do leta 2030 enaki stroškom proizvodnje vodika iz fosilnih goriv, poroča Greentech Media.

Po navedbah družbe Wooda Mackenzie se je v zadnjih desetih mesecih obseg vodikovih projektov povečal s 3,5 GW na več kot 15 GW.

»Mnogi menijo, da je zeleni vodik bistven sestavni del vsakega verodostojnega načrta za dosego neto nič emisij in ga lahko uporabimo za razogljičenje številnih industrijskih procesov in težkega prometa,« navaja Greentech Media.

»Trenutno sta modri in sivi vodik, pridobljena iz fosilnih goriv, cenejša kot uporaba elektrolizatorjev z obnovljivimi viri energije za proizvodnjo zelenega vodika iz vode. Toda zeleni vodik vzbuja vse večje zanimanje naftnih družb in podjetij, od Shella do NextEra Energy,« je poročal Greentech Media.

Poleg tega raziskava družbe Wood Mackenzie kaže, da se bodo stroški zelenega vodika do leta 2040 s povečanjem trga zmanjšali za 64 odstotkov.

»Stroški proizvodnje zelenega vodika bodo do leta 2040 v povprečju enaki stroškom proizvodnje vodika na osnovi fosilnih goriv,« je dejal Ben Gallagher, višji raziskovalni analitik pri Wood Mackenzie in avtor novega poročila.

»V nekaterih državah, kot je Nemčija, bo do tega prišlo že do leta 2030. Glede na obseg projektov, ki smo ga videli do zdaj, bo to desetletje verjetno desetletje vodika. Dvig cen fosilnih goriv bo povečal konkurenčnost zelenega [vodika], kar bo dalo dodatno podporo uporabi te tehnologije v prihodnjih letih,« je poudaril Gallagher.

Gallagher je dodal, da »če se bo v prihodnjih mesecih uresničila dodatna izrecna podpora s strani politike, bi lahko bili priča še hitrejšemu in bolj univerzalnemu znižanju stroškov, kot je opisano v našem poročilu«.

»Energetski prehod je dinamičen. Če bo leto 2020 kakšen pokazatelj, bo to tudi nizko-emisijska vodikova krajina,« je po poročanju Greentech Media dejal Gallagher.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
9. september 2020
122

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice