Novice

Novice

Vzpon cen fosilnih goriv kot »priložnost« za obnovljive vire

Vse višje cene fosilnih goriv in električne energije bi morali videti kot priložnost, ki utemeljuje prehod na obnovljive vire in spodbuja njihovo širitev, ne pa kot nekaj, kar krni javno podporo širši energetski tranziciji, so sporočili strokovnjaki.

»Visoke cene še bolj izpostavijo našo nadaljnjo odvisnost od fosilnih goriv, a predstavljajo tudi priložnost za cenovno prevlado nad fosilnimi gorivi,« je na dogodku FT Energy Transition Strategies Summit dejal Paul Bledsoe, strateški svetovalec pri mislišču Progressive Policy Institute.

Kratkoročne cene plina in premoga v Evropi so dosegle nove rekorde, kar gre pripisati primanjkljajem v ponudbi in povečanemu povpraševanju tako v atlantskem kot v pacifiškem bazenu.

Namesto da se osredotočamo na zamude pri širitvi obnovljivih zmogljivosti v okviru odmika od fosilnih goriv, bi moralo to dogajanje še dodatno spodbuditi naložbe v čiste vire energije, ki že marsikje po svetu konkurirajo fosilnim gorivom, ocenjuje Bledsoe. »To je trenutek, ko mora sektor čiste energije dodatno okrepiti prizadevanja,« je dejal.

Kot je pojasnil, bo ekonomski učinek vse bolj uničujočih vremenskih pojavov po svetu precej hujši od učinka kratkoročnih vzponov cen energije v času tranzicije. »Predstavljati si moramo, da so lahko ti vremenski pojavi še pet- do desetkrat hujši – to moramo imeti v mislih,« je dejal. »Zato je bila izvedba urgentnih ukrepov v tem desetletju nujna.«

Z njim se je strinjala tudi Christine Loh, glavna razvojna strateginja pri hongkonški univerzi za znanost in tehnologijo, ki je izpostavila, da »je glavno sporočilo za oblikovalce politik, naj ne izgubijo glave«. »Voditelji morajo svojim ljudem pojasniti, da se bomo lahko s podnebnimi spremembami spopadli le, če bomo izvajali politike, ki bodo dosledne tudi na dolgi rok,« je dejala.

Ita Kettleborough, namestnica direktorja mislišča Energy Transitions Commission, je ob tem dejala, da sta vetrna in sončna energija v 70 odstotkih držav po svetu sicer najcenejši obliki energije, a bo za gradnjo novih objektov potrebne več spodbude. »Potrebujemo politike, ki bodo spodbudile njihovo širitev,« je dejala.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. oktober 2021
67

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice