Novice

Novice

Tudi OMV in Kommunalkredit investirala 25 milijonov evrov v proizvodnjo zelenega vodika

Avstrijsko naftno in plinsko podjetje OMV in družba Kommunalkredit Austria AG, ki je specializirana za financiranje infrastrukture in energetike, bosta skupaj investirala 25 milijonov evrov v gradnjo največjega avstrijskega obrata za elektrolizo v rafineriji OMV Schwechat. Obrat z zmogljivostjo 10 MW bo proizvedel do 1500 metričnih ton zelenega vodika na leto in bo predvidoma začel obratovati v drugi polovici leta 2023, so sporočili iz sicer fosilne družbe OMV.

Polovico stroška naložbe bo nosil OMV, polovico pa Kommunalkredit, so izpostavili v OMV.

Kot so pojasnili, bo zeleni vodik uporabljen za »hidrogenizacijo biogoriv in fosilnih goriv, s čimer se bo nadomestilo sivi vodik v rafineriji. To bo ogljični odtis družbe OMV zmanjšalo za do 15.000 metričnih ton fosilnega CO2 na letni ravni.«

»Z gradnjo največjega avstrijskega objekta za elektrolizo v rafineriji OMV Schwechat še dodatno prispevamo k zmanjšanju CO2 in k dosegi podnebnih ciljev, pri čemer ima vodikova tehnologija ključno vlogo. Namerno smo se odločili za proizvodnjo zelenega vodika v industrijskem obsegu, saj vidimo njegov potencial – predvsem za nizkoogljično rabo v cestnem prometu in za zmanjšanje emisij CO2 v industriji,« je dejal Thomas Gangl, ki je pri družbi OMV zadolžen za dejavnosti na koncu proizvodne verige.

Projekt podpira tudi avstrijski sklad za podnebje in energijo in je del pobude za energetski model z vodikom v avstrijski elektroenergetski in plinski regiji (WIVA P&G).
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
24. februar 2021
405

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice