Novice

Novice

Skupina SONCE: Na energetski tržnici lani 100-odstotno povečanje prometa; za 2022 napoved o vzpostavitvi 100 samooskrbnih skupnosti

Skupina SONCE, katere del sta podjetje SONCE energija in energetska tržnica SunContract, bo v naslednjih desetih letih v samooskrbne skupnosti investirala 1,6 milijarde evrov. Trenutno ima SONCE energija že sklenjenih 50 pogodb za samooskrbne skupnosti, ki jih bo postavila letos, cilj je 100. Živahno je tudi na energetski tržnici SunContract, kjer so lani zabeležili 100-odstotno povečanje prometa in petkratno povečanje transakcij.

 

Leto 2021 je bilo za podjetje SONCE energija kljub izrednemu skoku cen energentov »izjemno«, so poudarili v podjetju. Tako so v lanskem letu za 100 odstotkov presegli načrt in realizirali 1000 sončnih elektrarn.

Prelomnico v podjetju so sicer v 2021 dosegli z vzpostavitvijo prve energetsko 100-odstotne samooskrbne vasi Zavrate, ki ji je sledilo prvo samooskrbno mestno središče v Radečah. Obe skupnosti sta podprti na energetski tržnici oz. platformi SunContract. 

V letošnjem letu načrtujejo »realizacijo do 100 novih samooskrbnih skupnosti in povečanje realizacije individualnih sončnih elektrarn za 100 odstotkov,« so povedali o prihodnjih načrtih. Kot omenjeno, imajo »ta hip že podpisanih 50 pogodb za samooskrbne skupnosti«, ki jih bodo postavili letos.

V letu 2021 so v SunContractu na njihovi platformi oz. energetski tržnici zabeležili 2,5-krat več odjemalcev elektrike kot leto poprej in za 100 odstotkov več samooskrbnih uporabnikov, so povedali. Ob tem so pojasnili, da so platformo posebej prenovili za namere samooskrbnih skupnosti.

Pri tem so sončne elektrarne, vključene v njihovo bilančno skupino, leta 2021 proizvedle za približno 1.700 MWh viškov, kar je 2,5-kratno povečanje v primerjavi z letom 2020, so še navedli. V SunContractu ocenjujejo, da bodo slednji »viške prenesli v koledarsko leto 2022 ali na drugo merilno mesto k sorodnikom ali znancem, ki so tudi na naši platformi«.

»Vsi proizvajalci v naši bilančni skupini so letos proizvedli za 120 odstotkov več elektrike kot leta 2020,« so še poudarili. Lani so na platformi prav tako zabeležili petkrat več transakcij in podvojili število pogodb, ki so jih za leto 2022 podpisali s proizvajalci.

V lanskem letu so slovenskemu trgu na energetski tržnici SunContract ponudili tudi pakete nakupa in prodaje elektrike po sistemu dinamičnega določanja cen.

»Ta sistem je bolj pošten do strank, ker sledi trenutnemu gibanju cen na energetski borzi na debelo. Naše stranke, ki so se že odločile za tak paket, so izjemno fleksibilne, saj pridobijo ugodnosti, skoraj kot če bi bili sami udeleženci na borzi električne energije in na izravnalnem trgu hkrati,« so pojasnili.

Januarja letos pa vzpostavljajo za udeležence z dinamičnimi paketi »tudi novo tržnico«. Ti bodo lahko na tej novi tržnici, ki bo delovala v okviru SunContractove energetske tržnice, sklepali medsebojne P2P (peer-to-peer, op. a.) posle in individualne dogovore.

»Omenjeni paket je tudi zelo časovno fleksibilen, saj lahko udeleženci vanj vstopajo kadarkoli, in tudi odpovedni rok je samo 30 dni,« pojasnjujejo.

V letu 2022 načrtujejo še, da bodo dodatno ‘žetonizirali’ sončne elektrarne in druge obnovljive vire energije (OVE) z izdajanjem NFT-jev na blockchainu (non-fungible tokens). Doslej lahko uporabniki energetske tržnice, ki so jo ustanovili pred tremi leti, na njej elektriko kupujejo ali prodajajo z evri ali žetoni SNC.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. januar 2022
76

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice