Novice

Novice

Rystad: Dobavne verige bodo kos ciljem na področju čiste energije

Globalne dobavne verige, ki sta jih sicer pretresli pandemija in vojna, so sposobne obvladati »izjemno« povečanje količine čiste energije, ki je potrebna za dosego podnebnih ciljev do sredine stoletja, so dejali analitiki svetovalnega podjetja Rystad Energy.

Do motenj v globalnih dobavnih verigah je že tako ali tako prihajalo ob okrevanju gospodarstva po izbruhu koronavirusa leta 2020, s čimer so se zviševale cene ključnih surovin, kot je jeklo, nato pa je letos sledil še ruski napad na Ukrajino. Povračilne sankcije zahoda proti eni največjih svetovnih izvoznic blaga so te pretrese le še okrepile.

»Prvič po skoraj desetih letih smo doživeli rast izravnanega stroška proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov [LCOE],« je na spletnem seminarju dejal analitik za obnovljive vire v podjetju Rystad Vegard Vollset. Po njegovih besedah so fotonapetostni moduli na dobri poti, da letos presežejo strošek iz leta 2018. A kot je dodal, je še večja rast stroška fosilnih goriv povečala in utrdila relativno konkurenčno prednost obnovljivih virov.

Obseg globalnih zmogljivosti za proizvodnjo vetrnih turbin se povečuje za okoli 15 odstotkov na leto, pri čemer rast poganjajo družbe, kot sta danski Vestas in kitajski Goldwind. Globalna ponudba fotonapetostnih modulov se medtem povečuje za 10 odstotkov na leto, večinoma po zaslugi proizvodnje na Kitajskem. Zastoji pri dobavah polisilicija, ki je v tej panogi ključna surovina, pa se bodo po ocenah Rystada najverjetneje sprostili v dveh letih, saj obseg globalnih proizvodnih zmogljivosti še naprej beleži 15-odstotno rast.

Taka rast se mora nadaljevati še globoko v 30. leta, da bo mogoče zgraditi dovolj sončnih in vetrnih elektrarn za dosego podnebnih ciljev – in nobenega razloga ni, zakaj se ne bi nadaljevala, menijo v omenjenem oselskem svetovalnem podjetju. »Dobavne verige bodo temu kos,« je prepričan prvi mož podjetja Jarand Rystad. »So najpomembnejši posamični dejavnik, ki poganja energetski prehod.«

V sončnih in vetrnih elektrarnah bi morali na svetovni ravni do sredine stoletja proizvajati 60.000 TWh električne energije – le tako bi namreč dovolj skrčili rabo fosilnih goriv, da bi do konca stoletja omejili globalno segrevanje na 1,6 °C, ocenjujejo Rystadovi analitiki. Danes se s fosilnimi gorivi proizvede približno 61 odstotkov vse električne energije na svetu. Za dosego podnebnih ciljev je po navedbah analitikov ključna hitra elektrifikacija – in veliko večja količina čiste energije, ki bo ta proces podpirala.

Po napovedi Rystada naj bi se povpraševanje po električni energiji, ki je največji posamični vir izpustov na svetu, v prihodnjih treh desetletjih povečevalo za 3,5 odstotka na leto, v veliki meri zaradi dejavnikov, kot so prehajanje z avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem na električna vozila. Če bi želeli tej rasti zadostiti s čisto energijo, bi morali po oceni analitikov obseg novih vetrnih elektrarn, ki jih zgradimo vsako leto, do leta 2037 povečati na 390 GW, kar je štirikrat več kot leta 2021. Obenem bi morali do leta 2035 za desetkrat povečati obseg novih sončnih elektrarn, tj. na 1,4 TW na leto.

V podjetju Rystad optimistično verjamejo, da je taka globalna naložba v obnovljive vire mogoča, saj so sončne in vetrne elektrarne že zdaj stroškovno ugodnejše od večine konvencionalnih alternativ, je pojasnil vodja elektroenergetske analitike v podjetju Carlos Torres Diaz. Po njegovih besedah je strošek električne energije iz sončnih in vetrnih elektrarn na kopnem danes v splošnem – z nekaj regionalnimi odstopanji – nižji od 65 USD/MWh. Do sredine stoletja bi se lahko po njegovi oceni spustil vse do 26 USD/MWh v primeru sončne in 46 USD/MWh v primeru vetrne energije na morju.

Za primerjavo, fosilne alternative se večinoma gibljejo v razponu 50–100 USD/MWh. »Če danes načrtuješ nove proizvodne zmogljivosti, jih je smiselno razvijati v obliki sončnih in vetrnih elektrarn,« je dejal Torres Diaz.


Globalne dobavne verige, ki sta jih sicer pretresli pandemija in vojna, so sposobne obvladati »izjemno« povečanje količine čiste energije, ki je potrebna za dosego podnebnih ciljev do sredine stoletja, so dejali analitiki svetovalnega podjetja Rystad Energy.Globalne dobavne verige, ki sta jih sicer pretresli pandemija in vojna, so sposobne obvladati »izjemno« povečanje količine čiste energije, ki je potrebna za dosego podnebnih ciljev do sredine stoletja, so dejali analitiki svetovalnega podjetja Rystad Energy.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. maj 2022
64

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice