Novice

Novice

Primer dobre prakse: V Termah Ptuj bodo vzpostavili sistem ogrevanja vode z geotermalno energijo

V Termah Ptuj bodo s pomočjo energetskih rešitev podjetja Resalta prenovili ogrevalni sistem in za ogrevanje tako sanitarne vode kot bazenov izkoristili geotermalno energijo.

Po predhodnem projektu zamenjave zunanje razsvetljave za energetsko učinkovitejšo bodo v okviru novega projekta v Termah Ptuj vgrajeni izmenjevalniki toplote, s pomočjo katerih bodo v termah izkoristili termalno vodo za posredno ogrevanje bazenov.

Energija iz termalne vode bo uporabljena kot vir za 600 kW toplotne črpalke voda-voda, ki bodo služile za pripravo tople sanitarne vode, prezračevanje, ogrevanje in kot dodaten vir ogrevanja za bazene. Del energetske rešitve bo tudi rezervni 1 MW kotel za izredne razmere in obdobja visoke porabe, ki bo deloval na zemeljski plin.

Proizvodnja toplote iz termalnih voda, namesto plinskih kotlov, bo zmanjšala izpuste CO2 v višini 115 ton na leto. Še pomembneje pa je, da se bo zaradi posrednega in učinkovitejšega sistema ogrevanja bazenov letno prihranilo 200.000 m3 termalne vode, pojasnjujejo v Resalti. 

Sicer pa je to deveti projekt podjetja Resalta, ki ga izvajajo za verigo Sava Hotels & Resorts, katere del so tudi Terme Ptuj. 

Za Sava Hotels & Resorts so rešitve, kot so implementacija soproizvodnje toplote in električne energije (SPTE), ultrafiltracija, izkoriščanje geotermalne energije in zamenjava razsvetljave za učinkovitejšo, doslej prihranile letno 3.500 MWh energije, zmanjšale emisije CO2 za skoraj 1.000 ton letno in v enakem obdobju zmanjšale porabo vode za več kot 450.000 m3. Energija je tretji največji strošek za gostinstvo in je pogosto spregledana možnost prihranka, izpostavljajo v Resalti.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
6. april 2021
99

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice