Novice

Novice

Ozelenitev pristanišč mora iti z roko v roki z digitalno preobrazbo sektorja

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v družbi prometnih ministrov EU kot govorec sodeloval na panelu na ministrski konferenci v Hamburgu na temo spodbujanja ozelenjevanja in mednarodne konkurenčnosti ladijskega prometa in pristanišč, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo (MzI). »Za uvedbo sistema trgovanja z emisijami v pomorskem sektorju bodo potrebne dodatne analize in ocene učinka. Po našem prepričanju bo ozelenitev sektorja morala iti z roko v roki z digitalno preobrazbo sektorja,« je dejal minister.

Minister Vrtovec je izrazil zavedanje, da se pomorski sektor sooča z velikim izzivom v svetovnem boju proti podnebnim spremembam. »Slovenija pozdravlja ukrepe, predlagane v okviru evropske zelene ponudbe, in se zavzema za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v pomorskem sektorju tako na ravni EU kot na svetovni ravni v okviru Mednarodne pomorske organizacije,« je še omenil Vrtovec.

Po prepričanju ministra Vrtovca si moramo v zvezi z razogljičenjem in zmanjševanjem emisij toplogrednih plinov v pomorskem prometu prizadevati za čimprejšnjo izvajanje začetne strategije zmanjševanja toplogrednih plinov v okviru Mednarodne pomorske organizacije. »Menimo, da bi morala EU ostati v ospredju teh prizadevanj in biti zgled. Ključnega pomena je, da čim prej začnemo izvajati ukrepe v praksi. Potrebna bo večja podpora raziskavam in naložbam za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v pomorskem prometu«, je poudaril Vrtovec. 

»Na ravni EU moramo zagotoviti dodatne in zadostne finančne spodbude za naložbe v infrastrukturo za alternativna goriva. Verjamem, da lahko pomorski sektor EU, če se pravočasno spopademo z izzivi, izboljša svojo konkurenčnost v teh negotovih časih,« je še dejal minister Vrtovec.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
16. september 2020
43

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice