Novice

Novice

Novembrska proizvodnja hidroelektrarn HSE na 80 % planirane; do konca leta brez obilnejših padavin

Proizvodnja hidroelektrarn skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) od 1. do 16. novembra je znašala 145 GWh oziroma 80 odstotkov planirane mesečne proizvodnje, so povedali v HSE in dodali, da glede na trenutne napovedi do konca leta ni pričakovati obilnejših padavin, ki bi izboljšale hidrološko situacijo v drugi polovici letošnjega leta.

V obdobju od 1. do 16. novembra letos je bila realizacija proizvodnega načrta na reki Dravi 76-odstotna, na spodnji Savi 78-odstotna in na reki Soči 103-odstotna, pravijo v HSE.

Od začetka letošnjega leta pa do 16. novembra je hidroproizvodnja skupine HSE znašala 3.324 GWh, v enakem obdobju leta 2020 pa 3.383 GWh, kar je 59 GWh več kot letos. »Hidrološko je bila ugodna prva polovica leta 2021, najslabša pa sta bila september in oktober, ki sta tudi med najslabšimi meseci v zadnjem četrtstoletju,« pravijo v HSE.

Dodajajo, da se hidrološke napovedi o močnejših padavinah za letošnjo jesensko obdobje niso uresničile. »Kot trenutno kažejo napovedi, do konca leta ne pričakujemo obilnejših padavin,« so pojasnili.

Podatki Montelove družbe Energy Quantified medtem kažejo, da bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju proizvodnja električne energije v slovenskih hidroelektrarnah znašala 81 odstotkov normalne.

Glede rekordnih cen električne energije - cene pasovne energije za dan vnaprej za dobavo 25. novembra so v Sloveniji spet znašale preko 280 EUR/MWh – pa pravijo, da imajo nanje večji vpliv visoke cene energentov (plin) in emisijskih kuponov kot pa hidro proizvodnja.

Evropske cene ogljika so sicer dosegle nekaj novih rekordov in nedavno prvič presegle 73 EUR/t.

»Po naših podatkih sama hidrologija po Evropi v zadnjem letu niti ni bila slaba, v naši regiji (oz. jugovzhodni Evropi, ki je od hidrologije precej odvisna) je bila celo nad povprečjem, pa nam to ni pomagalo do nižjih cenovnih nivojev,« poudarjajo v HSE.

Dodajajo, da nam dobra hidroproizvodnja v regiji »sicer pomaga, da se predvsem v nočnih urah spustimo na nižje (nemške oz. avstrijske) cene«.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
30. november 2021
234

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice