Novice

Novice

Nemško gospodarsko ministrstvo pričakuje, da bo več OVE znižalo visoke stroške energije

Nemško ministrstvo za gospodarstvo vidi povečanje zmogljivosti obnovljivih virov energije (OVE) kot način za zajezitev visokih stroškov energije, ki so narasli zaradi svetovnega pomanjkanja plina, je razvidno iz korespondence med ministrstvom in opozicijsko stranko Levica.

V odgovoru na zahtevo po informacijah, ki jo je predložila opozicijska stranka Levica, je ministrstvo izrazilo pričakovanje, da bodo cene plina kmalu postale bolj zmerne.

»Čeprav se pričakuje, da se bodo razmere v naslednjih nekaj tednih umirile, je priporočljivo preiti na domače obnovljive vire energije tako zaradi stroškov kot zaradi zaščite podnebja,« je dejal državni sekretar Patrick Graichen.

Graichen, nekdanji vodja nemškega mislišča Agora Energiewende, je eden od dveh najvišjih uradnikov, ki ju je novo ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Zelenih imenovalo za usklajevanje energetske in podnebne politike.

Opozicijska poslanka Ina Latendorf je zahtevala informacije o tem, kateri ukrepi so na voljo vladi, da bi omejila eksplodirajoče stroške plina. Cene na evropskih veleprodajnih vozliščih za trgovanje s plinom so približno petkrat višje kot v enakem obdobju lani.

Nenavadno nizke zaloge in napetosti z glavnim evropskim dobaviteljem, Rusijo, so povečale zaskrbljenost, da bi Evropi to zimo lahko v primeru hladnega vremena zmanjkalo plina. To je v zadnjih tednih spodbudilo zvišanja cen plina do rekordnih vrednosti blizu 190 EUR/MWh.

Cena pogodbe za dobavo plina poleti je sicer ob zaključku trgovanja 4. januarja na nizozemskem plinskem vozlišču znašala 82,5 EUR/MWh, kar je pod ceno za dobavo februarja, ki je znašala 89,7 EUR/MWh. Razlika med tema pogodbama se je v zadnjih mesecih zmanjšala, kar odraža naraščajoče prepričanje, da se bomo s pomanjkanjem plina soočali tudi večino letošnjega leta.

Generalni direktor družbe E.ON Leonhard Birnbaum je za Rheinische Post konec decembra dejal, da bo »na ducate plinskih podjetij izginilo«, ker se niso uspela ustrezno zaščititi pred tveganjem dolgotrajnih visokih cen plina.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
12. januar 2022
68

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice