Novice

Novice

Kaj bo leto 2021 prineslo Evropi na področju obnovljive energije, e-mobilnosti in ogrevanja

Po rekordnih naložbah v višini 501,3 milijarde dolarja, ki smo jih lani na globalni ravni namenili panogam, povezanim z energetsko tranzicijo, denimo obnovljivi energiji, električnim vozilom in polnjenju, toploti iz električne energije, baterijam, zajemanju in shranjevanju ogljika ter zelenemu vodiku, bo ta raven naložb predvidoma ostala nespremenjena tudi v letu 2021, so v svojih desetih napovedih za leto 2021 zapisali strokovnjaki iz družbe BloombergNEF (BNEF). Kot ocenjujejo, bo prodaja električnih vozil poskočila, nove sončne elektrarne pa bodo beležile še eno rekordno leto, »kar bo več kot izravnalo nadaljnje zmanjšanje stroškov na megavat.« V Evropi naj bi letos postavili tudi rekordno število vetrnih elektrarn na kopnem.

V letu 2021 bomo na globalni ravni predvidoma pridobili več kot za 150 GW novih sončnih elektrarn, ob čemer je lanski rekord znašal 132 GW, sporočajo iz BNEF.

V družbi pričakujejo, da bodo cene sončnih modulov, »ki so ob koncu leta 2020 dosegale 20 dolarskih centov na vat, ob povečani dobavi ključnih materialov, kot je ustrezno steklo, ponovno padle na povprečno 18 dolarskih centov na vat.«

»Ob tej večji cenovni konkurenčnosti in ob vzbujenem zanimanju posojilodajalcev in investitorjev za nesubvencionirane projekte bi lahko letos pridobili za 151–194 GW novih objektov,« so glede sončnih elektrarn povedali v BNEF.

Strokovnjaki tudi v sektorju vetrnih elektrarn napovedujejo nove rekorde. V letu 2021 naj bi na morju in na kopnem skupaj pridobili za 84 GW novih vetrnih elektrarn (za 75 GW kopenskih objektov).

»Evropa bo skupaj z obema Amerikama nudila protiutež pričakovanemu upadu števila novih objektov na Kitajskem. Pričakujemo, da bo kar šest evropskih držav prvič preseglo 1 GW novih letnih inštalacij vetrnih elektrarn na kopnem. To pomeni, da lahko po celi Evropi pričakujemo za okoli 20 GW novih zmogljivosti, kar je 5 GW več od prejšnjega rekorda,« pravijo v BNEF.

Nove vetrne elektrarne na kopnem bodo po pričakovanem upadu novih inštalacij v letu 2020 (ki ni vezan na pandemijo) letos zabeležile kar 33-odstotno rast, saj bo po svetu postavljenih za 8,7 GW objektov, napoveduje BNEF.

Vpeljava električnih vozil se bo letos predvidoma začela odvijati še hitreje, ocenjujejo avtorji napovedi, ki dodajo, da je na cestah po svetu trenutno več kot 10 milijonov električnih vozil. V družbi BNEF torej pričakujejo, da bo letos na globalni ravni prodanih okoli 4,4 milijona osebnih električnih vozil (vključujoč električna vozila z baterijo in priključne hibride), kar je okrog 60 odstotkov več kot leta 2020.

K tej rasti bodo prispevali »radodarne subvencije, strožji predpisi glede ekonomičnosti pri porabi goriva in glede CO2, odkupi celotnih flot in vse večje število konkurenčnih modelov,« ugotavljajo strokovnjaki iz družbe BNEF, ki pričakujejo tudi padec cen baterij.

Če gledamo Evropo, »bi električna vozila tako v letu 2021 predstavljala okoli 14–18 odstotkov prodaje lahkih vozil in štela okoli 1,9 milijona enot,« ocenjujejo v BNEF.

V BNEF pričakujejo tudi »rekordno leto z vidika novih toplotnih črpalk, saj bi lahko prodaja v letu 2021 na svetovni ravni potencialno dosegla več kot 12 milijonov enot. To bi bila najboljša medletna rast od leta 2017, pomenila pa bi en milijon več prodanih enot kot leta 2019.«

Ta rast bi po oceni družbe BNEF odražala »vse strožje regulativne standarde – še posebej v Evropi – in opaznejšo podporo politik na globalni ravni, vključujoč svežnje spodbud, ki bi lahko spodbudili gradnjo novih stanovanj in pa vgradnjo toplotnih črpalk v obstoječe domove.«

»Prodaja bi lahko še najbolj narasla v evropski sedemindvajseterici in v Združenem kraljestvu, saj je ta regija objektom za večjo energetsko učinkovitost, kamor spadajo tudi toplotne črpalke, namenila več spodbud kot katerakoli druga regija na svetu,« so dodali v BNEF.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
12. februar 2021
98

Theme picker

O portalu

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice