Novice

Novice

Hrastnik spomladi v gradnjo 300 kW skupnostne samooskrbne elektrarne; sledijo še drugi podobni projekti

Občina Hrastnik v začetku pomladi načrtuje pričetek gradnje 300 kW skupnostne samooskrbne elektrarne, ki bo postavljena na strehi Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, so potrdili na občini in omenili, da imajo v načrtu tudi druge projekte s področja izkoriščanja obnovljivih virov energije (OVE).

Višina investicije za postavitev 300 kW sončne elektrarne je ocenjena na okoli 220.000 evrov oziroma 733 EUR/kW, kar je po oceni občine dokaj ugodno, glede na to, da lahko pri manjših individualnih sončnih elektrarnah cene na kW instalirane moči dosegajo tudi od 1.500 do 2.500 evrov.

Kot so dejali na hrastniški občini, bo projekt skupnostne samooskrbne elektrarne povezal lokalne javne ustanove, zainteresirana mala in srednja podjetja ter občane v energetsko skupnost, ki bo vsem članom po začetni investiciji in priključitvi sončne elektrarne ponujala manjše mesečne račune za elektriko.

 
»Na ta način si bodo svojo začetno investicijo lahko povrnili v nekaj letih, za tem pa bodo člani le še uživali v prihrankih za čas življenjske dobe sončne elektrarne, ki je vsaj 25 do 30 let,« pravijo na občini.

Občina za financiranje projekta načrtuje tudi prijavo za pridobitev nepovratnih sredstev Kohezijskega sklada EU, kjer sofinanciranje znaša do 200 EUR/kW.

»Po tem pilotnem projektu bomo nadaljevali z dodajanjem skupnostnih sončnih elektrarn tudi na druge primerne javne stavbe. Hkrati bomo iskali tudi druge možnosti za izkoriščanje obnovljivih virov energije v lokalnem okolju, ki lahko koristijo občanom občine Hrastnik,« so povedali.

 Poudarili so, da je Zasavje vedno bila pomembna energetska regija, kjer so pridobivali premog in je delovala Termoelektrarna Trbovlje. »Z zaprtjem obeh se je v regiji začel prehod na zeleno energijo,« poudarjajo na občini Hrastnik.

Holding Slovenske elektrarne (HSE) tako že gradi 2,5 milijona evrov (brez DDV) vredno 3 MW elektrarno na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku. Do konca leta 2023 pa naj bi moč te sončne elektrarne povečali na več kot 16 MW. 

Slovenska inženiring družba Rudis pa bo zgradila 1,5 MW sončno elektrarno na opuščeni rudniški deponiji na nekdanjem dnevnem kopu Rudnika Trbovlje–Hrastnik (RTH) nad Hrastnikom. 

»To območje bo zaradi posledic dolgoletnega rudarjenja še nekaj deset let neprimerno za postavitev stavb in je zato predvideno za energetsko lokacijo v občinskem prostorskem načrtu,« so še dodali na občini Hrastnik.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
19. januar 2022
385

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice