Novice

Novice

Evropski poslanec za predčasno ukinitev brezplačnih emisijskih kuponov v sektorjih mejnega davka na ogljik

Sektorji, ki jih zajema načrtovani evropski mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah, bi morali izgubiti pravico do brezplačnih emisijskih kuponov v evropskem sistemu trgovanja (ETS) do leta 2028 in ne do leta 2036, je dejal vidni evropski poslanec Mohammed Chahim.

»Glede na trenutno podnebno krizo potrebujemo hitrejše uvajanje mehanizma in hitrejše opuščanje brezplačnih emisijskih kuponov,« je dejal nizozemski predstavnik socialistov, ki v Evropskem parlamentu vodi parlamentarno razpravo o predlogu omenjenega mehanizma, ki ga je pripravila Evropska komisija.

Po predlogu Komisije bi v desetletnem obdobju od leta 2026 vsako leto zmanjšali število brezplačnih kuponov za 10 odstotkov, in sicer v štirih predlaganih pilotnih sektorjih, na katere se mehanizem nanaša – aluminij, cement, gnojila ter železni in jekleni izdelki. V petem predlaganem pilotnem sektorju – elektroenergetiki – brezplačnih emisijskih kuponov ni.

Chahim predlaga, da bi število brezplačnih emisijskih kuponov v pilotnih sektorjih skrčili na 90 odstotkov so leta 2025, 70 odstotkov leta 2026, 40 odstotkov leta 2027 in jih dokončno odpravili do konca leta 2028. Poleg tega predlaga skrajšanje prehodnega obdobja zbiranja podatkov, ki se začne 1. januarja 2023, s treh let na dve. Po njegovem prepričanju bi bilo treba obenem razširiti nabor pilotnih sektorjev, ki jih bo mehanizem zajemal, še na vodik, organske kemikalije in polimere.

Chahimovi predlogi in predlogi Komisije bodo zdaj predmet razprave v okoljskem odboru Parlamenta, spremembe pa lahko predlagajo še drugi člani odbora. Odbor bo o spremembah po napovedi glasoval 28. februarja ter sprejel uradna priporočila za stališče Parlamenta o mehanizmu.

Preden predlog mehanizma postane zavezujoč, mora Parlament besedilo uskladiti še s Svetom ministrov, ki zastopajo nacionalne vlade. Postopek običajno traja več mesecev.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
13. januar 2022
67

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice